Foto: Reuters

Množice demonstrantov je spodbudila nedavna obsodba voditeljev gibanja dežnikov.

Organizatorji računajo na udeležbo okoli 200.000 demonstrantov, kar bi bil eden največjih protestov v Hongkongu v zadnjih letih. Policija je udeležbo ocenila na 22.000 protestnikov.

Protest so pripravili kot znak nestrinjanja s predlagano zakonodajo, ki bi omogočila izročitve osumljencev za kazniva dejanja Pekingu.

Zakonodajo so hongkonške oblasti oblikovale po lanskem primeru, ko je neki moški na počitnicah v Tajvanu ubil svojo nosečo partnerico, a ga Hongkong ni mogel izročiti, ker s Tajpejem nima sklenjenega dogovora o izročanju.

Foto: Reuters

Obsojeni člani gibanja dežnikov

V skladu z novo zakonodajo bi bilo mogoče izročanje osumljencev v posamičnih primerih. Vlada je napovedala, da ne bodo izročali v primerih, v katerih je zagrožena manj kot triletna zaporna kazen, a protestniki in kritiki menijo, da bi lahko Peking izkoristil pravne luknje in dosegel izročitve političnih nasprotnikov.

Protestnike je na ulice pognala tudi sporna odločitev sodišča v Hongkongu, ki je ta teden na zaporne kazni obsodilo štiri prodemokratične aktiviste gibanja dežnikov, ki so bili med voditelji protestov za večjo avtonomijo Hongkonga leta 2014.

Trije so bili obsojeni še na pogojno zaporno kazen, eden pa na delo v družbeno korist.

Protesti tega gibanja so pred leti za več mesecev ohromili mesto in razbesneli Peking.