Okoli 200 protestnikov se je spoprijelo z večjo skupino nasprotnikov v četrti Mong Kok, ko so ti poskušali odstraniti njihove barikade. Skupini je ločevala le ena linija policistov. Foto: Reuters
Okoli 200 protestnikov se je spoprijelo z večjo skupino nasprotnikov v četrti Mong Kok, ko so ti poskušali odstraniti njihove barikade. Skupini je ločevala le ena linija policistov. Foto: Reuters
Hongkong
Zid pred vladnim poslopjem je prekrit s sporočili protestnikov. Foto: Reuters
Hongkong
Protestov se je prijel vzdevek dežnikarska revolucija, saj je glavni pripomoček na ulici dežnik, ki ščiti pred vročino in morebitnim solzivcem. Foto: Reuters
Protestniki v Hongkongu za mizo

Hongkonška študentska zveza HKFS je sporočila, da "nima druge izbire kot odpovedati pogovore", ker sta "vlada in policija danes zamižali ob nasilnih napadih triad na miroljubne protestnike".

Čeprav je bilo na hongkonških ulicah precej manj protestnikov kot prejšnje dni, je v dveh četrtih izbruhnilo prerivanje med prodemokratični protestniki in nasprotniki "revolucije dežnikov", kot so jo poimenovali na družbenih omrežjih, ker so se protestniki pred solzivcem zaščitili z dežniki.

Najhujši protesti v Hongkongu po vrnitvi tega mesta Kitajski izpod britanske krone leta 1997 so izbruhnili, ker so se oblasti v Pekingu avgusta odločile, da ne bodo izpolnile obljube, da bodo v Hongkongu lahko leta 2017 svojega voditelja volili na neposrednih volitvah. Prepustil bi jim zgolj izbiro med dvema ali tremi kandidati, ki bi jih ponudil Peking.

Ne želi odstopiti
Hongkonški voditelj Leung Čun Jing je v četrtek zvečer zavrnil zahtevo protestnikov po odstopu, je pa privolil v pogovore s študentskimi skupinami, ki sodelujejo v prodemokratičnih protestih.

Glavno sekretarko Carrie Lam je pooblastil za vodenje pogovorov s Hongkonško zvezo študentov, vidno skupino, ki sodeluje v protestih. Izrazil je upanje, da bodo pogovori čim prej in da bodo dosegli dogovor.

Protestniki imajo dve zahtevi - Leungov odstop in neposredne volitve leta 2017.

Glavno vprašanje: kako izbrati voditelja?
Najhujši protesti v Hongkongu po vrnitvi tega mesta Kitajski izpod britanske krone leta 1997 so izbruhnili, ker so se oblasti v Pekingu avgusta odločile, da ne bodo izpolnile obljube, da bodo v Hongkongu lahko leta 2017 svo jega voditelja volili na neposrednih volitvah. Prepustil bi jim zgolj izbiro med dvema ali tremi kandidati, ki bi jih ponudil Peking.

Protestniki že pet dni zasedajo več ulic in križišč v Hongkongu, v četrtek pa so se zbrali pred sedežem policije, uradom centralne vlade in uradom izvršnega vodje. V njegovem uradu naj bi policija kopičila zaloge solzivca in gumijastih nabojev, zato se protestniki bojijo uporabe nasilja proti njim.

Peking stoji za Leungom
Peking še naprej trdno stoji za Leungom, saj je proteste označil za nezakonite in obsojene na propad. Tudi osrednji kitajski dnevnik China Daily, ki izhaja tudi v angleščini, je po poročanju RTV-jevega sodelavca Uroša Lipuščka ponovil podporo kitajske vlade lokalnim oblastem v Hongkongu in opozoril na nepredvidljive posledice, če bi protestniki poskušali uresničiti svoje grožnje z zavzetjem vladnih poslopij. V ozadju je posredna napoved, da bo v dogodke v skrajnem primeru posegla kitajska vojska, ki ima v Hongkongu svojo garnizijo.

Protestniki v Hongkongu za mizo