Protestniki pred sodiščem v Hongkongu izražajo podporo aretiranim na podlagi novega varnostnega zakona. V rokah držijo prazne liste papirja, saj so številni slogani po novem zakonu prepovedani. Foto: Reuters
Protestniki pred sodiščem v Hongkongu izražajo podporo aretiranim na podlagi novega varnostnega zakona. V rokah držijo prazne liste papirja, saj so številni slogani po novem zakonu prepovedani. Foto: Reuters

Hongkonška policija je med nasilnimi protesti v sredo pridržala več sto ljudi. Na podlagi novega varnostnega zakona, ki prepoveduje izdajstvo, odcepitev, upor, prevrat, terorizem in sodelovanje s tujimi silami, so nato aretirali deset ljudi, poroča BBC.

Danes je policija sporočila, da so podali tudi prvo ovadbo v okviru novega zakona. Gre za 24-letnega Hongkonžana, ki je med vihtenjem zastave s sloganom "Osvobodite Hongkong, revolucija našega časa" zapeljal v skupino policistov, pri čemer so se trije poškodovali. Hongkonžan je osumljen spodbujanja k odcepitvi in teroristične dejavnosti.

Aretacija motorista, ki je zapeljal med policiste. Foto: Reuters
Aretacija motorista, ki je zapeljal med policiste. Foto: Reuters

Zakon o nacionalni varnosti za najresnejša kazniva dejanja predvideva dosmrtni zapor in izročitev za sojenje v celinski Kitajski. Terorizem opredeljuje zelo široko, med teroristične dejavnosti so uvrščeni tudi napad na vozila in prometna omrežja ter uporaba "nevarnih metod za resno ogrožanje javnega zdravja ali varnosti".

Vlada v Hongkongu je medtem objavila, da je po novem zakonu nezakonit tudi navedeni slogan na protestnikovi zastavi.

Vodja agencije partijski sekretar Dženg Janšiong
Peking je na mesto vodje varnostne agencije v Hongkongu, ki bo bedela nad izvajanjem zakona, imenoval Dženga Janšionga, poroča BBC.

Nekdanji generalni sekretar partije v pokrajini Guangdong je najbolj znan po odnosu do kmetovalcev v vasi Vukan, ki so leta 2011 zahtevali odškodnino za nacionalizirana zemljišča. "Pogovarjate se z gnilimi tujimi mediji namesto s svojo vlado," jim je takrat očital.

Na položaj njegovega svetovalca je Peking imenoval Lua Huininga, doslej najvišjega uradnega predstavnika Pekinga v Hongkongu. Hongkonški odbor za nacionalno varnost bo vodil izkušeni hongkonški politik Eric Chan.

Združeni narodi zaskrbljeni nad nejasnostmi
V Svetu Združenih narodov za človekove pravice so izrazili zaskrbljenost zaradi nejasnosti novega zakona in hitrosti njegove uveljavitve. "Zaskrbljeni smo, da so že izvedli aretacije v okviru zakona s takojšnjo veljavo, ko še ni celovitih informacij in razumevanja obsega kaznivih dejanj," je opozoril tiskovni predstavnik Rupert Colville.

Poudaril je, da analizirajo zakon in da so po prvih analizah zaskrbljeni, ker so definicije nekaterih kaznivih dejanj "nejasne ali preveč široke". Opozoril je, da bi to lahko vodilo v diskriminatorno ali arbitrarno razlago zakona in njegovega uveljavljanja, kar bi lahko spodkopalo zaščito človekovih pravic, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Colville je na drugi strani kot dober znak izpostavil, da v zakonu poudarjajo, da bodo zaščitili človekove pravice in še posebej temeljne pravice, kot sta domneva nedolžnosti in pravica do poštenega sojenja.

Protestniški slogani na listkih v
Protestniški slogani na listkih v "Rumeni restavraciji", ki podpira proteste. Foto: Reuters

Kaznivo dejanje "sodelovanja s tujimi silami"
Pri ZN-u so še posebej zaskrbljeni zaradi kaznivega dejanja "sodelovanja s tujimi silami ali zunanjimi elementi za ogrožanje nacionalne varnosti". Menijo, da bi to lahko vodilo v omejevanje delovanja civilne družbe in njenega sodelovanja v javnih zadevah. Bojijo se tudi, da bi lahko bila posledica kriminalizacija zagovornikov človekovih pravic in aktivistov "zaradi njihovega izvajanja pravice do svobode izražanja, združevanja in miroljubnega zbiranja".

Vodilni aktivisti protestniškega gibanja v Hongkongu so medtem razpustili politično stranko Demosisto. Hongkong je že zapustil eden najvidnejših prodemokratičnih aktivistov in prvi obraz "protesta dežnikov" leta 2014, Nathan Law.