V New Delhiju so po smrti 20 indijskih vojakov potekali protesti proti Kitajski. Foto: Reuters
V New Delhiju so po smrti 20 indijskih vojakov potekali protesti proti Kitajski. Foto: Reuters

"Nikogar nismo izzvali," je v televizijskem nagovoru dejal indijski premier Narendra Modi. "Brez dvoma bi moralo veljati, da Indija želi mir, toda če bo izzvana, bo primerno odgovorila." Kot je dejal, sta za Indijo celovitost in suverenost naroda najpomembnejši. Z dvema minutama molka se je poklonil 20 indijskim vojakom.

Sorodna novica Število ubitih indijskih vojakov po spopadu na meji s Kitajsko naraslo na 20

Medtem je tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Džao Lidžidžan dejal, da so spopadi izbuhnili po tem, ko so "indijski vojaki prekoračili mejo, delovali nezakonito, izzvali in napadli kitajske vojake, kar je privedlo v resen fizičen konflikt in poškodbe ter smrt". Po njegovih besedah ni bil seznanjen, da bi umrl kakšen kitajski vojak. Na drugi strani so indijski mediji poročali, da je bilo v spopadih ubitih in ranjenih najmanj 45 kitajskih vojakov. Ob tem je zatrdil, da so razmere sicer na meji stabilne in pod nadzorom.

Zunanja ministra Indije in Kitajske Vang Ji in Subrahmanjamaišankar sta se v današnjem telefonskem pogovoru sicer strinjala, da je treba čim prej umiriti napetosti, so sporočili iz Pekinga. Obe strani sta tudi poudarili pomen zaščite ozemeljske celovitosti držav. Kitajski zunanji minister se je zavzel za diplomatsko rešitev, je pa od Indije zahteval "temeljito preiskavo" razmer in kaznovanje odgovornih. Zahteval je tudi, da New Delhi konča vse provokacije, da se podobni incidenti ne bi ponovili, so zapisali. "Indijska stran ne sme narobe presoditi trenutnih razmer in podcenjevati kitajske trdne odločenosti, da zaščiti svojo ozemeljsko celovitost," so dodali. Po navedbah Pekinga je indijski zunanji minister izrazil pripravljenost za mirno rešitev sporov na obmejnih območjih prek dialoga.

Spopadi izbruhnili med sestankom o umiritvi strasti

Po besedah indijskih uradnikov so bili indijski vojaki v ponedeljek žrtve udarcev s kiji, ki so bili polni žebljev in kamnov. Spopadi so izbruhnili v oddaljeni dolini Galvan, visoko v gorah, kjer indijski del Ladaka meji na kitajsko pokrajino Aksaj, ki si jo je Kitajska prisvojila med vojno leta 1962. Po navedbah indijske strani so spopadi izbruhnili med sestankom, na katerem so razpravljali, kako umiriti napetosti. Eden od prvih, ki naj bi umrl, je bil glavni indijski polkovnik. Kot navaja Reuters, je več indijskih vojakov, ki so bili ranjenih, umrlo zaradi nizkih temperatur.

Sorodna novica Stopnjevanje napetosti med vojskama Indije in Kitajske na razmejitveni črti

Državi sta vse od konca petletne vojne, ki se je končala leta 1967, v sporu glede himalajskega dela meje, ki skupaj meri 3500 kilometrov. Ta del meje ni bil nikoli določen, vojaki obeh držav pa si medsebojno očitajo kršitve. Kljub številnim konfrontacijam pa že desetletja do tokratnega incidenta ni bil nihče ubit. Obe državi v zadnjem času krepita vojaško prisotnost na meji in se pripravljata na merjenje moči. V skladu z dogovorom velja, da v mejnem pasu v širini dveh kilometrov ne sme biti pištol.