Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kritiki pravijo, da so polkilometrski zid zgradili prav z namenom, da bi zastiral pogled na neugledno naselje.

"Ker zapravljajo toliko denarja za ta zid, zakaj niso teh sredstev raje vložili v naše naselje in izboljšali življenjskih pogojev v njem? Zakaj skrivajo nas, reveže?" se sprašuje Keši Saranija, eden od prebivalcev naselja.

Barakarsko naselje, v katerem živi 2.000 ljudi. Foto: Reuters
Barakarsko naselje, v katerem živi 2.000 ljudi. Foto: Reuters

Trump bo mesto Ahmedabad v Gujaratu obiskal v sklopu dvodnevnega obiska Indije naslednji teden, kjer se bo na stadionu za kriket udeležil dogodka, imenovanega "Namaste Trump" ("Pozdravljen, Trump").

Trump se bo v spremstvu indijskega premierja Narendre Modija, ki je doma iz Gujarata, do dogodka vozil mimo omenjenega naselja, poroča AP.

Višja vladna predstavnica Bijal Patel je povedala, da je bil zid zgrajen "iz varnostnih razlogov", ne pa da bi skril barakarsko naselje. "Razen varnostnih razlogov je zid tudi del pobude polepšati in očistiti območje mestne vpadnice," je dejala.

Kritike Modija

Več političnih voditeljev je pohitelo s kritiko gradnje zidu, pri tem pa postavilo pod vprašaj Modijevo razvojno delo v lastni zvezni državi.

Zid je zrasel praktično čez noč. Foto: Reuters
Zid je zrasel praktično čez noč. Foto: Reuters

Modi je bil predsednik vlade Gujarata 12 let, preden je leta 2014 postal indijski premier.

Oblasti so v ponedeljek tudi izročile naloge za deložacijo 45 družinam, ki živijo v drugem barakarskem naselju blizu stadiona za kriket.

Prebivalci so povedali, da so jih obvestili, da se morajo izseliti zaradi prihajajočega dogodka, kar pa mestne oblasti zanikajo.

"Tu živimo zadnjih 20 let, zdaj pa nam nenadoma rečejo, da moramo proč, ker bo neki pomembni voditelj obiskal to mesto za en dan. To je krivično," je potožil Sandžaj Patani, prebivalec naselja.

Kišore Varna, predstavnik lokalnih oblasti, je povedal, da je zemlja občinska in da so vse deložacije zakonite. Ni pa pojasnil, zakaj so odloke za deložacijo razpošiljali samo nekaj dni pred Trumpovim obiskom. Ta bo v Indiji 24. in 25. februarja.