Foto: Reuters
Foto: Reuters

Večina držav v regiji se spopada z najhujšim izbruhom bolezni od začetka pandemije, saj je na pohodu močno kužna različica delta, hkrati pa državam primanjkuje cepiva.

Po treh dneh padec števila potrjenih okužb

V soboto so v Indoneziji potrdili 51.952 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 1092 ljudi s covidom-19. Število okužb je tako že tretji dan zapored višje kot v Indiji in Braziliji. Več okužb so v soboto potrdili le v Združenem kraljestvu, 54.674. Danes so številke boljše, ko je govor o okužbah, potrdili so jih 34.257. So pa potrdili kar 1338 smrti s covidom-19, kar je največ doslej.

Po podatkih indonezijskih oblasti je doslej umrlo več kot 74.920 ljudi, število potrjenih okužb je več kot 2,9 milijona. Strokovnjaki ocenjujejo, da številke ne odražajo dejanskega stanja in da je okuženih in umrlih veliko več.

"Središče pandemije v Aziji je trenutno v Indoneziji, če pa bi imeli več kapacitet za testiranje, bi se potrdilo, da je epicenter sveta," je po poročanju Guardiana dejal Dicky Budiman, indonezijski epidemiolog na avstralski univerzi Griffith. Ob tem je dodal, da je število potrjenih okužb daleč od dejanskega števila, velika težava je, da testirajo premalo ljudi. "Ko pride oseba v zdravstveno ustanovo, jo testirajo, če ima simptome ali če je bila v stiku z okuženo osebo."

Po podatkih spletne strani Our World in Data v Indoneziji testirajo le 55,89 osebe na 1000 prebivalcev. V Združenem kraljestvu, ki ima enega najvišjih odstotkov testiranih, so opravili 3311 testov na 1000 prebivalcev, kar pomeni, da je bil v povprečju vsak testiran več kot trikrat.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mjanmar: Le 4 odstotki prebivalcev prejeli prvi odmerek

Države v jugovzhodni Aziji imajo tudi majhno precepljenost: v Mjanmaru je prvi odmerek prejelo le 4 odstotke prebivalcev. Sistem cepljenja se je sesul, kot se je tudi splošni zdravstveni sistem, sploh po vojaškem udaru februarja letos. Neodvisna spletna strana Irrawaddy je v soboto poročala, da so na štirih največjih pokopališčih v Jangonu pretekli teden pokopali več kot 700 ljudi.

V Vietnamu je polno cepljenih le en odstotek prebivalcev, na Tajskem in Filipinih pa manj kot pet odstotkov. Počasno cepljenje še dodatno upočasnjujejo zamude pri proizvodnji zdravil na Tajskem. Podjetje Siam Bioscience, ki je v lasti tajske kraljeve družine, je regionalni partner AstraZenece in bi moralo dostaviti zdravilo tudi v sosednje države. Ker že dalj časa prihaja do zamud pri dobavi, Tajska razmišlja o omejitvah izvoza cepiva, da bi najprej poskrbela za lastne prebivalce. Podobno kot v še drugih državah se je tudi na Tajskem število okužb v zadnjem mesecu izjemno povečalo, na več kot 400.000. Tajska vlada je bila deležna ostrih kritik zaradi svoje neučinkovite cepilske strategije in premalo uvedenih ukrepov na začetku leta.

V Maleziji se je število smrtnih žrtev s covidom-19 od maja naprej več kot potrojilo, umrlo je 6.866 ljudi. 1. junija so uvedli številne ostre ukrepe, ki so mnoge pahnili v hudo revščino.

Premier zvezne države Viktorija Daniel Andrews je prebivalcem zatrdil, da je že peto zaprtje javnega življenja učinkovito, saj se jim je uspelo izogniti stotinam, morda tisočem novih primerov, a da morajo še malo potrpeti. Foto: Reuters
Premier zvezne države Viktorija Daniel Andrews je prebivalcem zatrdil, da je že peto zaprtje javnega življenja učinkovito, saj se jim je uspelo izogniti stotinam, morda tisočem novih primerov, a da morajo še malo potrpeti. Foto: Reuters

Tajvanska vlada prižgala zeleno luč za lokalno cepivo

Tajvanska vlada je izdala izredno dovoljenje za uporabo cepiva proti novemu koronavirusu, ki ga lokalno proizvaja podjetje Medigen. Strokovnjaki sodeč po rezultatih dosedanjih testiranj domnevajo, da je cepivo približno tako učinkovito kot cepivo AstraZenece.

Podjetje Medigen sicer še ni končalo kliničnih testov za cepivo, uradno znano kot MVC-COV1901, je pa prejšnji mesec objavilo obetavne izide druge faze testiranj. Skupina strokovnjakov se je v nedeljo odločila, da dovoli izredno uporabo cepiva, je zdaj sporočilo tajvansko ministrstvo za zdravje in dodalo, da se bo cepljenje predvidoma začelo že avgusta, čeprav bo trajalo nekaj časa, da okrepijo proizvodne kapacitete.

Tajvan se je doslej spopadal z velikimi težavami pri nabavi cepiv za svoje 23-milijonsko prebivalstvo. Nabaviti jim je uspelo le 726.000 odmerkov cepiv, dokler se nista ZDA in Japonska nedavno odločili, da Tajvanu donirata 2,5 oziroma 3,37 milijona odmerkov.

Podaljšanje zaprtja v Melbournu

Medtem so v Avstraliji za nedoločen čas podaljšali zaprtje Melbourna, ki bi se sicer po petih dneh moralo izteči v noči na sredo. "Te omejitve se preprosto ne morejo končati jutri ponoči," je ob napovedi podaljšanja poudaril premier zvezne države Viktorija Daniel Andrews. Skupno tako v Avstraliji ostaja zaprtih okoli 12 milijonov ljudi, med drugim v obeh največjih mestih Sydney in Melbourne. V Sydneyju zaprtje traja že četrti teden zapored. Pristojni so odpravo omejitev obljubljali za konec meseca, a se ta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zdi vse bolj neverjetna. V zvezni državi Novi Južni Wales, katere prestolnica je Sydney, so namreč po današnjih podatkih potrdili 98 novih okužb z novim koronavirusom.

Avstralija je dolgo veljala za zgled v boju s pandemijo covida-19, a po obdobju, ko niso imeli praktično nobenih okužb, v zadnjem času te znova naraščajo. Cepljenje proti covidu-19 medtem napreduje relativno počasi.