Foto: Reuters
Foto: Reuters

Malteški minister za zdravje Chris Fearne je sporočil, da bodo dovolili vstop v državo le še tistim, ki bodo predložili dokazilo o cepljenju. Pri tem bodo upoštevali britansko, evropsko in malteško potrdilo, je pojasnil. Prebivalci Malte, ki ne bodo predložili ustreznega dokazila, bodo morali v karanteno.

Otroci v spremstvu staršev bodo za vstop v državo potrebovali negativen PCR-test na novi koronavirus. Malta je tako postala prva država v Evropski uniji, ki bo dovolila vstop v državo le cepljenim.

Vlada se je odločila za zaostritev, potem ko so v enem dnevu potrdili 96 novih okužb. Še konec junija so imeli 28 aktivnih primerov. Večino novih okužb so povezali s potovanji v tujino, predvsem z mladimi, ki so na Malti obiskovali jezikovne šole. Vlada bo zato v sredo zaprla tudi vse jezikovne šole.

V državi je sicer cepljenih 79 odstotkov odraslih. Večino novih primerov pa so potrdili pri necepljenih.

Nemčija uvrstila Španijo na rdeči seznam

Barvni zemljevid ECDC-ja o okužbah v Evropi, objava 8. julija 2021. Foto: ECDC
Barvni zemljevid ECDC-ja o okužbah v Evropi, objava 8. julija 2021. Foto: ECDC

Nemško ministrstvo za zunanje zadeve je celotno območje Španije razglasilo za rdeče območje, saj se, predvsem med mladimi necepljenimi, izjemno hitro širi koronavirusna različica delta. Število okuženih je še posebej visoko na Kanarskih otokih in Majorki, je poročal portal Deutsche Welle. Ukrep začne veljati v nedeljo.

Potniki bodo morali ob vrnitvi z nekaterih priljubljenih španskih počitniških destinacij z novim tednom pokazati negativni izvid testa na novi koronavirus, če se bodo hoteli izogniti karanteni. Če pa bi se število okuženih v Španiji še zviševalo, bi bila lahko karantena obvezna za vse.

Španija, ki je odvisna od poletne turistične sezone, si želi uravnotežiti odprtje države in razvoj turizma, število okuženih pa imeti pod nadzorom.

Francoski minister za evropske zadeve Clement Beaune je že v četrtek državljanom svetoval, naj se med poletnimi počitnicami izognejo Španiji in Portugalski. Nemčija pa razmišlja, da bi na rdeči seznam uvrstila tudi Ciper.

Na Slovaško brez karantene le še cepljeni in prebolevniki

Slovaška je zaostrila pogoje za vstop v državo. Vsi, ki niso cepljeni proti covidu-19 ali so bolezen preboleli, morajo v 14-dnevno karanteno, ki jo lahko s testiranjem na novi koronavirus prekinejo šele peti dan. Pravilo velja tudi, ko je oseba odšla v tujino le po nakupih in se vrnila na Slovaško v nekaj urah.

Potovanja po EU-ju

Nizozemska znova omejuje nočne klube in restavracije

Konec junija, natančneje 26., je začela Nizozemska sproščati določene ukrepe, saj je bilo manj okužb, z vsaj enim odmerkom cepiva pa sta bili cepljeni dve tretjini prebivalcev.

"Delno tudi zaradi koronavirusne različice delta pa se je število okuženih zvišalo," je dejal premier Mark Rutte. V petek so v zadnjem dnevu potrdili 7000 novih okužb, prejšnji teden pa nekaj manj kot tisoč.

Ravno zato bo država znova uvedla ostrejše ukrepe za kavarne, restavracije in bare, ki bodo imeli skrajšani delovni čas. Napovedani glasbeni festivali bodo odpovedani, javno zbiranje bo imelo omejeno število ljudi. Znova bo v veljavi spoštovanje medosebne razdalje.

Vlada v Novem Južnem Walesu: Nova pravila so "šokantna"

Vlada v avstralski zvezni državi Novi Južni Wales je v petek priznala, da so nova pravila za zajezitev virusa "šokantna", a da so nujna zaradi vse višjega števila okužb po uvedbi zaprtja 26. junija.

V Sydneyju so v zadnjem dnevu potrdili 44 novih okužb, največ do zdaj v enem dnevu, virusu pa naj bi bilo glede na navedbe oblasti izpostavljenih še veliko ljudi. Foto: EPA
V Sydneyju so v zadnjem dnevu potrdili 44 novih okužb, največ do zdaj v enem dnevu, virusu pa naj bi bilo glede na navedbe oblasti izpostavljenih še veliko ljudi. Foto: EPA

"Ne zapuščajte doma, če ni to res nujno," je približno petim milijonom prebivalcev Sydneyja sporočila premierka zvezne države Gladys Berejiklian. V mestu je že tretji teden v veljavi karantena, a kljub temu med prebivalci, ki v pretežni meri še niso bili cepljeni proti covidu-19, potrjujejo rekordno število novih okužb.

Kot je ponazorila premierka, se spoprijemajo z največjo grožnjo lastni varnosti od začetka pandemije, tudi ker naj se meščani ne bi v zadostni meri držali pravila, naj ostajajo doma.

Prebivalci lahko tako potujejo najdlje 10 kilometrov od doma. Športne dejavnosti na prostem lahko skupaj izvajata največ dva človeka, nakupe pa opravlja le ena oseba iz posameznega gospodinjstva. Pogreba se lahko udeleži največ deset ljudi, poroča britanski BBC.

Kot je še dejala Berejiklian, ne morejo niti pomisliti na to, da bi živeli skupaj z virusom, zato je, da bi se izognili tisočim smrtim, treba obrniti trenutni trend. "Trenutno je potrebno, da vsi sledijo uveljavljenim ukrepom. Ta koronavirusna različica, različica delta, je bolj nalezljiva kot kar koli, kar smo do zdaj videli," je dodala.

Sorodna novica EMA: Vnetje srčne mišice in osrčnika mogoči posledici cepljenja s cepivoma Moderne in Pfizerja

V Sydneyju so od sredine junija skupno potrdili 439 novih okužb, kar je v primerjavi z drugimi večjimi svetovnimi mesti malo, a je Avstraliji do zdaj uspelo preprečiti splošno širjenje virusa med prebivalci. V celoti cepljenih je sicer le devet odstotkov. V največjem mestu v državi so v zadnjem dnevu potrdili 44 novih okužb, največ do zdaj v enem dnevu, virusu pa naj bi bilo glede na navedbe oblasti izpostavljenih še veliko ljudi.

Tudi Južna Koreja z najstrožjimi ukrepi do zdaj

Južna Koreja bo v Seulu prvič do zdaj uvedla najstrožje omejitvene ukrepe, saj so od torka potrdili več kot 1300 novih okužb. Pristojne oblasti pa opozarjajo, da bi se število okuženih do konca julija lahko podvojilo.

Južnokorejski premier Kim Boo Kyum je napovedal dva tedna najstrožjih ukrepov stopnje 4, kar je zadnja stopnja pred popolnim zaprtjem.

Stopnja 4 pomeni, da se morajo ljudje čim več zadrževati doma, priporočljivo je šolanje na daljavo, druženje po 18. uri je omejeno na dva človeka, čez dan na štiri ljudi. Prepovedana so združevanja.

Na športnih tekmah niso dovoljeni gledalci, hoteli pa lahko poslujejo le z dvotretjinsko zasedenostjo. Predvajanja filmov in prirejanja koncertov niso dovoljena po 22. uri, ko se morajo nočni klubi in lokali zapreti. Restavracije in lokali bodo lahko do 22. ure sprejeli omejeno število gostov, po tej uri bo dovoljena dostava hrane.

Do zdaj so v Južni Koreji potrdili 165.344 okužb z novim koronavirusom in 2036 smrtnih primerov. V 52-milijonski državi je dva odmerka cepiva proti covidu-19 prejelo deset odstotkov ljudi, enega pa 30 odstotkov, večina starih nad 60 let. Država načrtuje precepljenost pred novembrom, ko naj bi vsaj en odmerek cepiva prejelo 70 odstotkov prebivalcev.