Do zdaj so v Avstraliji potrdili okoli 30.500 okužb z novim koronavirusom. Foto: EPA
Do zdaj so v Avstraliji potrdili okoli 30.500 okužb z novim koronavirusom. Foto: EPA

To je prvič v več mesecih, da so se okužbe pojavile istočasno v različnih delih države.

Finančni minister Josh Frydenberg je dejal, da je država v "kritičnem času" glede svojega boja proti covidu-19. Nekatere avstralske države so zaprle svoje meje in uvedle nove omejitve, da bi preprečile nadaljnje širjenje virusa. "Mislim, da z bolj nalezljivo različico delta vstopamo v novo fazo pandemije," je dejal Frydenberg.

Razmere so najbolj skrb vzbujajoče v Sydneyju, kjer mora pet milijonov prebivalcev ostati doma.

V državi Novi južni Wales so medtem razširili zaprtje, številna podjetja in prizorišča morajo ostati zaprta, poroča BBC. V Novem južnem Walesu so v zadnjih 24 urah testirali skoraj 59.000 ljudi, potrjenih je bilo 18 okužb.

Okužbe v Queenslandu in na Severnem ozemlju povezujejo z ljudmi, ki so se okužili, čeprav so prestali karanteno v hotelu. Na Severnem ozemlju so potrdili sedem primerov okužbe, zaradi česar so oblasti podaljšale zaprtje glavnega mesta Darwin do petka.

Določena stopnja zaprtja velja za več kot 20 milijonov ljudi oziroma okoli 80 odstotkov prebivalstva države.

V Avstraliji letos zaradi covida-19 ni umrl nihče, skupno pa jih je umrlo 910. Okužb je bilo skupaj okoli 30.500.

Medtem je potek cepljenja proti covidu-19 v državi tarča kritik. Do zdaj je bilo polno cepljenih le nekaj manj kot pet odstotkov odraslih, okoli 30 odstotkov pa jih je prejelo prvi odmerek cepiva bodisi proizvajalca Pfizer bodisi AstraZenece.