Potapljači se pripravljajo na nadaljevanje iskanja. Foto: Reuters
Potapljači se pripravljajo na nadaljevanje iskanja. Foto: Reuters
Džakarta
Sorodniki molijo za potnike na krovu letala. Nesreče najverjetneje ni preživel nihče. Foto: Reuters

Predstavniki indonezijske vojske so sporočili, da je vojaška ladja Rigel, ki preiskuje območje pet navtičnih milj od območja, kjer je letalo izgubilo stik s kontrolo, pod vodo odkrila velik objekt.

"Močno verjamemo, da smo našli del trupa letala," je za televizijo povedal vojaški poveljnik Hadi Tjahjanto. Na globini 32 metrov je iskalna ekipa s sonarjem odkrila 22 metrov dolg objekt. Vojska je v vodo poslala potapljače. Preiskovalci so zaznali tudi t. i. ping signal, katerega izvor še preiskujejo.

Črni skrinjici bi pomagali razkriti, zakaj je letalo padlo le nekaj minut po vzletu. Isto letalo je imelo sicer tehnične težave že na zadnjem poletu z Balija v Džakarto, med drugim "nezanesljive podatke o hitrosti".

Reuters poroča, da nesreče ni preživel nihče izmed 189 ljudi na krovu. Preiskovalci so doslej odkrili le razbitine letala in nekaj posmrtnih ostankov.

Prva nesreča letala Boeing 737 MAX 8
Gre za sploh prvo nesrečo letala Boeing 737 MAX 8, ki je eno od najnaprednejših potniških letal družbe Boeing. MAX je četrta generacija priljubljenega modela 737 in najhitreje prodajano Boeingovo letalo v zgodovini.

Letalska družba Lion Air je sporočila, da so letalo začeli uporabljati avgusta, pilot in kopilot pa sta imela za sabo več kot 11.000 ur poletov. V sredo naj bi se Lion Air sestal z delegacijo Boeinga. "Zanje imamo mnogo vprašanj. Letalo je bilo novo," je dejal vodja letalske družbe Daniel Putut.

Ministrstvo odpustilo tehničnega direktorja
Indonezijski minister za promet Budi Kaya Sumadi je medtem odpustil tehničnega direktorja družbe in več tehnikov.

Leta 1999 ustanovljeni Lion Air je največja indonezijska nizkocenovna letalska družba, ki leti znotraj države, pa tudi v drugih državah Jugovzhodne Azije, Avstraliji in na Bližnjem vzhodu. Leta 2013 je njeno letalo Boeing 737 s sto ljudmi na krovu ob pristanku na Baliju padlo v morje, pri čemer pa ni bilo žrtev.