Po pisanju na spletni strani Flightradar24.com je letalo v slabi minuti izgubilo 3000 metrov višine. Foto: Reuters
Po pisanju na spletni strani Flightradar24.com je letalo v slabi minuti izgubilo 3000 metrov višine. Foto: Reuters

Na letalu je bilo 62 ljudi, od tega 56 potnikov, med njimi tudi sedem otrok, in šest članov posadke.

27 let staro letalo boeing 737-500 je z letališča v Džakarti poletelo proti mestu Pontianak na otoku Borneo, nato pa so z njim izgubili stik, je sporočila tiskovna predstavnica indonezijskega ministrstva za promet. Let z oznako SJ182 naj bi trajal 90 minut, ob vzletu pa je deževalo.

Pred leti že hujša letalska nesreča indonezijskega prevoznika

Oktobra 2018 je v nesreči letala indonezijskega prevoznika Lion Air tipa boeing 737 max, ki je padlo v morje približno 12 minut po vzletu iz Džakarte, umrlo 189 ljudi.

Zaradi te nesreče in nesreče letala istega tipa, ki je nekaj mesecev pozneje sledila v Etiopiji, je moral Boeing plačati kazni v višini 2,5 milijarde dolarjev. Letala 737 max po vsem svetu so po nesrečah prizemljili.

Izguba višine

Po pisanju spletne strani Flightradar24.com je letalo po štirih minutah letenja v slabi minuti izgubilo 3000 metrov višine.

Kot opozarja BBC, to ni Boeingov model letala 737 max, ki je bil v zadnjih letih udeležen v dveh letalskih nesrečah.

Ribiči v morju našli kose letala

Lokalni medij Kompas TV navaja, da so tamkajšnji ribiči v morju severno od Džakarte opazili ostanke nekega letala, domnevno je to pogrešano plovilo.

"V vodi smo našli nekaj kablov, kos kavbojk in kovine," je za CNNIndonesia.com povedal pristojni uradnik. Ni pa uradno potrjeno, da so to ostanki pogrešanega letala. Očividci trdijo, da so videli strmoglavljenje letala.

Indonezijska mornarica je medtem tudi že locirala koordinate pogrešanega letala in tja odposlala svoja plovila.

Predmeti, ki so jih v morju našli lokalni ribiči. Foto: Reuters
Predmeti, ki so jih v morju našli lokalni ribiči. Foto: Reuters

Letalske nesreče v Indoneziji razmeroma pogoste

Prevoznik Sriwijaya Air razpolaga s floto 19 boeingov, leti pa večinoma po Indoneziji in v regiji. Doslej ni imel hujše nesreče, ki bi zahtevala smrt potnikov ali članov posadke.

Letalske nesreče so v Indoneziji sicer relativno pogoste, predvsem zaradi preobremenjenosti s potniki, dotrajanih in neustrezno vzdrževanih letal in infrastrukture ter pomanjkljivega nadzora nad spoštovanjem varnostnih standardov.