Boeing 737 max ameriške družbe American Airlines je poletel v torek iz Miamija v New York. Foto: Reuters
Boeing 737 max ameriške družbe American Airlines je poletel v torek iz Miamija v New York. Foto: Reuters

Boeingova letala 737 max so bila prizemljena, potem ko je v dveh nesrečah tega tipa letala, in sicer v Indoneziji leta 2018 in Etiopiji leta 2019, življenje skupno izgubilo 346 ljudi.

Ameriška uprava za zračni promet je konec novembra dala dovoljenje, da se omenjena letala lahko znova vrnejo v nebo. Preiskave so odkrile, da je tragični nesreči povzročila napaka v računalniškem programu, ki samodejno uravnava višino poleta. Pri Boeingu so med drugim nadgradili programsko opremo in opravili nešteto testnih poletov.

Zaupanje potnikov si bodo morala letala še pridobiti. Foto: Reuters
Zaupanje potnikov si bodo morala letala še pridobiti. Foto: Reuters

"Vračanje zaupanja se začenja tu, v pilotski kabini. Piloti se morajo počutiti varne. In prepričan sem, da se bodo, to zaupanje v letala pa bo nato vplivalo tudi na potnike," je povedal pilot družbe American Airlines, kapitan Peter Gamble.

"To letalo je opravilo več preizkusov kot katero koli drugo, za katerega vem. In tako je tudi prav. Zaradi tega je zelo varno, zato menimo, da je pripravljeno za polete."

Analitik letalske industrije Henry H. Harteveldt iz skupine Atmosphere Research pa: "Programsko opremo so izboljševali več sto tisoč ur. Piloti tega letala morajo zdaj vaditi na simulatorju, kar prej ni bilo potrebno. Zdaj imajo precej boljši nadzor nad letalom, programska oprema je precej boljša, naredili so še druge izboljšave, tako da mislim, da bo letalo varno."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Potniki še oprezni

Letalo 737 max je do zdaj dobilo dovoljenje za redne polete le še v Braziliji. Prvega je opravilo 9. decembra iz Sao Paula v Porto Alegre. Popolno zaupanje potnikov si bo moralo še pridobiti.

"Poslala sem sporočilo svoji mami, da sem v boeingu 737 max, in naj poskrbi za moje pse, če se mi kaj zgodi," je povedala potnica na tem poletu, Brazilka Luelyn Jockyman.

Še en potnik, Cristiano Machado, pa: "Če bi prej vedel, da bomo leteli s tem letalom, bi nas morda kar nekaj zamenjalo polet. A nam niso dali te informacije."

Po svetu je sicer še vedno prizemljenih več kot 300 letal tega tipa, dovoljenje za redne polete mora namreč odobriti vsaka država posebej. Evropska letalska agencija bo to storila predvidoma januarja prihodnje leto.

Letalo boeing 737 znova v zraku