Kaj bo prinesel porast števila okužb na Kitajskem za druge države? Foto: Reuters
Kaj bo prinesel porast števila okužb na Kitajskem za druge države? Foto: Reuters

Vse več držav razmišlja o uvedbi novih covidnih omejitev glede prihodov iz Kitajske, potem ko je Peking napovedal, da bo 8. januarja odpravil vse omejitve in odprl meje.

Ameriški uradniki so napovedali, da bi omejitve lahko uvedli zaradi pomanjkanja jasnosti glede okužb s koronavirusom na Kitajskem. Tam se število okužb povečuje, a kot smo poročali, so oblasti prenehale objavljati covidno statistiko, poroča BBC.

Japonska, Malezija in Tajvan, ki jih prav tako skrbita odprava kitajske politike ničelne tolerance do covida in porast števila okužb, so že napovedali ostrejše ukrepe za potnike iz Kitajske, med drugim bodo morali predložiti negativni test.

Peking vztraja, da morajo covidna pravila temeljiti na znanstveni podlagi.

V Italiji že testirajo na nove različice

Italijanski minister za zdravje Orazio Schillaci obvezno testiranje za potnike iz Kitajske upravičuje z argumentom, da je ukrep nujen za nadzor in identifikacijo vseh različic virusa.

"Odredil sem obvezne antigenske brise za covid-19 in s tem povezano sekvenciranje virusa za vse potnike, ki prihajajo iz Kitajske in potujejo skozi Italijo," je sporočil minister in dodal, da je ukrep "nujen za zagotovitev nadzora in identifikacijo vseh različic virusa z namenom zaščite italijanskega prebivalstva".

Severna italijanska dežela Lombardija je testiranje ob prihodu iz Kitajske uvedla že v torek. Na milanskem letališču Malpensa bodo denimo z ukrepom vztrajali vsaj do 30. januarja.

Tudi Indija je zaostrila pravila za prihode iz Kitajske, a je to storila, še preden je Peking napovedal, da bo sprostil mejno politiko.

"V mednarodni skupnosti se veča zaskrbljenost glede trenutnega porasta števila okužb na Kitajskem in pomanjkanja jasnih podatkov, tudi glede virusa, ki kroži," je dejal ameriški uradnik.

Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Vang Venbin je v odzivu zahodne države in medije obtožil netenja napetosti proti Kitajski in njeni politiki prilagajanja. Poudaril je, da Kitajska verjame, da mora odziv vseh držav glede covida temeljiti na znanosti in biti sorazmeren ter ne "sme vplivati na normalno izmenjavo med ljudmi".

Ob tem je pozval k skupnim prizadevanjem za zagotovitev varnega prehoda meja, ohranitev stabilnosti svetovne dobavne verige in promocije gospodarskega okrevanja in rasti.

Koliko ljudi se dnevno okuži in umre v povezavi s covidom, je neznano, ker so oblasti prenehale objavljati te podatke. Poročanja kažejo, da so bolnišnice polne bolnikov in da umirajo predvsem starejši, poroča BBC.

Po objavi sprostitve omejitev potovanj se je močno povečalo povpraševanje po različnih turističnih destinacijah, v ospredju so Macao, Hongkong, Japonska, Tajska in Južna Koreja.

Za vstop v ZDA morajo mednarodni potniki pokazati potrdilo o cepljenju.