Foto: AP
Foto: AP

Potem ko so na Kitajskem v zadnjih tednih odpravili večino omejitev, povezanih s pandemijo, bo od januarja za vstop v državo potreben le negativen izvid testa na koronavirus, ki ni starejši od 48 ur.

Kitajska je po strogi politiki ničelne tolerance do covida-19 na začetku meseca zaradi naraščajočih protestov v državi sprostila protikoronske ukrepe, nato pa je državo preplavil val okužb, na katerega bolnišnice niso bile ustrezno pripravljene.

Poleg tega ima Kitajska tudi stroge vstopne pogoje, saj morajo vsi, ki vstopajo v državo, najmanj pet dni preživeti v obvezni karanteni v centru za izolacijo in dodatne tri dni bodisi v isti ustanovi ali na domu.

Kitajska je junija že prepolovila trajanje obvezne karantene za potnike, ki prihajajo v državo, in sicer z 21 na 10 dni. Vendar so meje države od začetka leta 2020 skoraj popolnoma zaprte, saj je ob začetku pandemije prenehala izdajati turistične vizume, mednarodna letalska potovanja pa so močno omejena.

Stroka: V prihodnjih mesecih bi lahko umrlo milijon ljudi

"Preprečevanje in nadzor covida-19 sta pred novimi razmerami in nalogami," pa je v govoru danes dejal Ši in se zavzel za bolj ciljno usmerjeno domoljubno zdravstveno kampanjo. "Izvesti moramo bolj ciljno usmerjeno domoljubno zdravstveno kampanjo in zgraditi trden branik proti epidemiji."

Ob tem je opozoril še, da morajo na Kitajskem okrepiti "obrambno linijo skupnosti za preprečevanje in nadzor epidemij" ter učinkovito zaščititi življenja, varnost in zdravje ljudi.

Znanstveniki ocenjujejo, da bi lahko v prihodnjih nekaj mesecih na Kitajskem zaradi covida umrlo približno milijon ljudi. Številni prebivalci se spopadajo s pomanjkanjem zdravil, medtem ko so zdravstvene ustanove obremenjene zaradi navala starejših bolnikov, ki niso cepljeni z vsemi odmerki.

Kitajska od prvih mesecev pandemije večinoma ni imela večjih žarišč okužb. Zdaj pa država doživlja največji porast okužb na svetu, potem ko so bile nenadoma odpravljene omejitve, ki so močno omejevale drugo največje gospodarstvo na svetu.