Foto: EPA
Foto: EPA

Do zdaj je za Kitajsko vladala stroga karantena, ki je bila v veljavi vse od izbruha pandemije covida-19.

A kitajski turisti prav neomejenega vstopa v vse države tudi po 8. januarju ne bodo imeli, poroča BBC.

Sorodna novica Kitajska politika ničelne tolerance do covida: neskončna zaprtja, pomanjkanje hrane, ločevanje otrok

Japonska, ena od najbolj priljubljenih destinacij za kitajske turiste, je tako že sporočila, da bodo morali zaradi porasta primerov okužb v državi vsi prišleki iz Kitajske pokazati negativni izvid testa na covid ali pa se za teden dni izolirati v karanteni.

Tudi Indija je sporočila, da bodo kitajski turisti lahko vstopili v državo samo z negativnim izvidom testa, podoben ukrep so napovedale še nekatere druge države.

Do sproščanja proticovidnih ukrepov na Kitajskem, zadnji državi, ki se je krčevito oklepala ničelne tolerance do covida, prihaja v času, ko se država spopada z novim valom okužb. A nastrojenost kitajske javnosti proti neskončno dolgim ukrepom se je prejšnji mesec zaostrila do te mere, da so državo zajeli množični protesti, zato je kitajski predsednik Ši Džinping le popustil in napovedal sproščanje ukrepov.

A skoraj takoj za tem je sledil porast novih primerov okužb, iz bolnišnic pa poročila o preobremenjenosti in prezasedenosti.

Kitajska je vodila daleč najstrožjo politiko do covida. Foto: EPA
Kitajska je vodila daleč najstrožjo politiko do covida. Foto: EPA

Desetkratni porast povpraševanj za potovanja

A poti nazaj zdaj ni – v ponedeljek je vlada najprej napovedala odpravo karantene za tiste, ki prihajajo na Kitajsko, danes pa je sledila še napoved sprostitve potovanj iz države. Prav tako so odpravili zgornjo mejo števila poletov na dan, nacionalna komisija za zdravstvo pa je sporočila, da bo covid-19 z 8. januarjem tudi formalno preklasificiran v nalezljivo bolezen razreda B.

Pred sprostitvijo pravil glede potovanj so kitajske oblasti potovanja v tujino močno odsvetovale, prodaja potovalnih aranžmajev je bila prepovedana.

Sorodna novica Kitajska po protestih opušča politiko ničelne tolerance do covida

A že pol ure po ponedeljkovi napovedi, da se bodo kitajske meje odprle, so podatki potovalnega portala Trip.com pokazali, da so se spletna iskanja priljubljenih destinacij za desetkrat povečala. Najbolj priljubljene destinacije? Macau, Hongkong, Japonska, Tajska in Južna Koreja. Kitajska potovalna agencija Qunar pa poroča o sedemkratnem povečanju povpraševanj po poletih.

Kitajci so pred pandemijo predstavljali ogromen trg za turizem. Foto: EPA
Kitajci so pred pandemijo predstavljali ogromen trg za turizem. Foto: EPA

Pred pandemijo so letno našteli 155 milijonov turistov iz Kitajske – leta 2020 je ta številka padla na 20 milijonov.

Mešani odzivi na popoln obrat

Na Kitajskem so sicer odzivi na vladno odločitev mešani. "Vesela sem, ampak tudi brez besed. Če se odpiramo, zakaj sem morala vse leto trpeti vsakodnevne teste na covid in zapiranja?" se sprašuje Rachel Liu iz Šanghaja, kjer so aprila uvedli trimesečno strogo zaprtje, a so v zadnjih tednih skoraj vsi v njeni družini zboleli za covidom.

Tudi na spletu nekateri izražajo pomisleke glede odpiranja meja v času, ko je število okužb doseglo vrhunec. "Zakaj se ne moremo odpreti, ko ta val mine? Zdravniško osebje je izčrpano, starejši pa ne bodo preživeli dveh okužb v enem mesecu," je zapisal uporabnik na Weiboju.

Sorodna novica “Čudežno” obvladanje pandemije na račun popolne zaprtosti

Prebivalci v velemestih, kot sta Peking in Šanghaj, kjer so zimske temperature nizke, že poročajo o pomanjkanju zdravil za gripo in prehlad, iz krematorijev pa poročajo o prenatrpanosti.

Oblasti v Pekingu nameravajo med prebivalce razdeliti Pfizerjeve tablete paxlovid, ki naj bi omilile hujši potek okužb – a iz klinik poročajo, da zdravila še niso prejeli.

V ponedeljek je Ši v svojem prvem govoru od sproščanja ukrepov oblasti pozval, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da "rešijo življenja". Predsednik je v težkem položaju, saj je bil prav on gonilna sila za radikalno politiko ničelne tolerance do covida, ki je tako omejila vsakdan Kitajcev in ohromila gospodarstvo.

A ker je od te politike nenadoma odstopil, analitiki menijo, da mora zdaj prevzeti odgovornost za ta ogromen val okužb. Številni se ob tem sprašujejo, zakaj država ni bila bolje pripravljena na situacijo.