Foto: AP
Foto: AP

Ognjeniki, ki so okoli 1300 kilometrov južno od japonske prestolnice, bruhajo že od konca avgusta. Še posebej dejaven je podvodni ognjenik Fukutoku-Okanoba, ki je pri tem ustvaril nov, majceni otok v obliki črke "C", poroča Vice.

Sorodna novica Foto: Zlovešče podmorsko pokopališče ladij - in japonskih vojakov

Čeprav je meril le približno kilometer v premeru, ko je vzniknil, pa zdaj počasi tone in meri le še eno tretjino prvotnega obsega.

A isto premikanje tektonskih plošč, ki je rodilo omenjeni otoček, je tudi pomaknilo sosednji, zgodovinsko precej bolj znani otok Iwo Jima in precej bolj razkrilo ladijske razbitine, ki so bile prej zgolj delno vidne.

Posnetki novega otočka in ladijskih lupin zdaj krožijo po japonskih družbenih omrežjih in navdušujejo ljubitelje zgodovine.

Zadnjič, ko je ob dejavnosti ognjenika Fukutoku-Okanoba nastal otok, je bilo pred 35 leti.

Krvava bitka za Iwo Jimo

Sorodna novica Lepi zapuščeni kraji: Največje pokopališče ladij na svetu

Po navedbah japonske obalne straže je omenjeni otoček dejansko strjena lava iz omenjenega podvodnega ognjenika, sestavljata pa ga plovec in ognjeniški pepel, ki sta močno dovzetna za erozijo, kar pojasnjuje, zakaj je začel otok toniti. Strokovnjaki menijo, da prav dolgo ne bo obstal.

Razkrite ladje iz druge svetovne vojne so potopljene japonske vojaške ladje iz bitke za Iwo Jimo, srdite bitke med ameriško in japonsko vojsko ob koncu druge svetovne vojne leta 1945.

Otok je bil tarča ameriških letal že vse od pozne jeseni 1944, a zares se je boj razplamtel, ko so 19. februarja Američani začeli kopensko invazijo na otok. Ob zasedi otoka so ameriški marinci ubili več kot 20.000 japonskih vojakov, kar je skoraj trikrat več, kot je bil ameriški davek v isti bitki.