Policija ni mogla potrditi, ali glavi pripadata truplom, a japonski mediji navajajo, da so človeški ostanki "delno okosteneli". To bi lahko nakazovalo, da so bile žrtve na morju že dolgo.

"Ladje duhov", ki jih običajno naplavlja iz Severne Koreje, na japonskih obalah odkrivajo precej pogosto. Običajno so ladje prazne ali pa s človeškimi posmrtnimi ostanki. Pozimi sta izpostavljenost vremenskim razmeram in sestradanost najverjetnejši razlagi za smrti članov posadke, poroča BBC.

V prejšnjih incidentih se je sicer ugibalo tudi, da so posadka, najdena na "ladjah duhov", prebežniki ali pa vohuni avtoritarnega režima severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Še ena razlaga je, da revščina sili Severne Korejce, da ribarijo vse dlje od domače obale.

Ladje, ki jih zanese na Japonsko, so običajno zelo preproste in brez sodobne opreme. Foto: Reuters
Ladje, ki jih zanese na Japonsko, so običajno zelo preproste in brez sodobne opreme. Foto: Reuters

Stalne napetosti med državama

Leta 2017 so na krovu pokvarjene ladje našli osem živih mož, ki so dejali, da so ribiči iz Severne Koreje, ki so na morju zašli v težave. Istega leta je japonska obalna straža našla še eno ladjo z desetčlansko posadko.

Ta plovila so običajno zelo preprosta in trhla, brez sodobnih motorjev ali opreme.

Napetosti med Japonsko in Severno Korejo bi preiskavo zadnje ladijske razbitine lahko močno otežile. V petek je japonska nacionalna televizija NHK po nesreči poročala, da je Severna Koreja izstrelila raketo, preden so se popravili in opravičili, češ da je bil prispevek zgolj "vaja".

Novembra je Severna Koreja zagrozila Japonski z "resnično balistično raketo", premierja Šinza Abeja pa označila za "imbecila" in "političnega palčka".