Tajski protestniki na ulicah vztrajajo od poletja. Foto: Reuters
Tajski protestniki na ulicah vztrajajo od poletja. Foto: Reuters

Na tisoče večinoma mladih protestnikov, ki protestirajo že od sredine julija, zahteva odstop premierja, reformo monarhije in izpustitev zaprtih aktivistov.

Vlada jih je prejšnji teden skušala razgnati z uvedbo izrednih razmer, a to ni uspelo. Protestniki so se še vedno množično zbirali. Samo v nedeljo se je v Bangkoku po podatkih policije zbralo okoli 20.000 ljudi, po podatkih tamkajšnjih medijev in aktivistov pa še precej več. V nedeljo so poročali tudi o manjših protestih po državi od Puketa na jugu do Kon Kaena na severovzhodu.

Zdaj se je premier odločil spremeniti politiko in je odpravil izredne razmere. Odpravo izrednih razmer je Prajut nakazal že v sredo. Kot je dejal, je "potreben korak nazaj od roba spolzkega pobočja, s katerega bi zlahka zdrsnili v kaos".

Zahteva po reformi monarhije

Protestniki sicer zahtevajo odstop premierja, nekdanjega poveljnika tajske vojske, ki je oblast prevzel z vojaškim udarom pred šestimi leti, in novo ustavo namesto zdajšnje iz leta 2017, ki jo je spisala vojska in je na lanskih volitvah omogočila zmago trenutnemu premierju. Zahtevajo tudi reformo močne in bogate monarhije, med drugim odpravo strogega zakona o razžalitvi, ki ščiti kralja pred kritiko, pa tudi večjo preglednost kraljevih financ.