Protestniki so pismo izročili posredno kralju, ne premierju. Foto: Reuters
Protestniki so pismo izročili posredno kralju, ne premierju. Foto: Reuters

Pismo je sprejel predstavnik predsednika posvetovalnega sveta kralja Mahe Vadžiralongkorna. Protestniki so sprva nameravali poziv predati premierju Prajutu Čan-oči. Kot pa je pojasnil eden od vodij protestov Parit Čivarak, se jim je zdelo primerneje, da zahteve posredujejo kralju, saj je premier pod njim in deluje v skladu s kraljem.

"Če ima sosed psa in te moti njegovo glasno lajanje, boš rekel psu, naj neha lajati ali boš rekel lastniku, naj ga utiša," je povedal Parit Čivarak.

Po navedbah organizatorjev se je protestov, ki so se začeli v soboto, udeležilo okoli 200.000 ljudi. Policija pa navaja precej manjše število. Protestiralo naj bi le 20.000 ljudi.

Protestniki: Država pripada državljanom

Protestniki so simbolno postavili plaketo ljudstvu na zelenici Sanam Luang ob palači. Z njo so zaznamovali izraz volje ljudstva, da država pripada državljanom, in ne kralju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki so simbolno postavili plaketo ljudstvu. Foto: Reuters
Protestniki so simbolno postavili plaketo ljudstvu. Foto: Reuters

Plaketa se nanaša na izvirno plaketo, ki je spominjala na odpravo absolutizma leta 1932 in je izginila leta 2017. Nadomestili so jo z napisom, da morajo Tajci ostati zvesti narodu, veri in kralju.

Parit je protest končal že pred 12. uro po krajevnem času. Ob tem je napovedal nov protest v četrtek, na katerem bodo pozivali k oblikovanju osnutka nove ustave, in napovedal splošno stavko 14. oktobra, ko bo obletnica protestov iz leta 1973, ki so se končali s pokolom.

Premier pa se je zahvalil protestnikom in policiji, da ni prišlo do nasilnih izgredov.

Na Tajskem se že od sredine julija skoraj vsak dan zbirajo skupine, ki pozivajo premierja Prajuta k odstopu. Gre predvsem za študente. Protesti ta konec tedna naj bi bili vrhunec zborovanj. Na njih zahtevajo tudi reforme monarhije, kar je do nedavnega zaradi strogih zakonov veljalo za tabu. Ob tem zagotavljajo, da si ne želijo odpraviti monarhije, ampak jo modernizirati, predvsem na področju večje transparentnosti financ, in da bo imela manj vpliva na politiko.

Premier Prajut Čan-oča, nekdanji vodja vojske, vodi državo, odkar je prevzel oblast od izvoljene vlade v udaru leta 2014. Uvedel je nove zakone, ki po mnenju kritik slabijo tajsko demokracijo in so mu dali prednost na volitvah lani spomladi.