Zaradi počasne obdukcije in forenzičnih preiskav niso pokopali še nobene žrtve strelskega napada. Foto: Reuters
Zaradi počasne obdukcije in forenzičnih preiskav niso pokopali še nobene žrtve strelskega napada. Foto: Reuters

"Prosim vas, raje izgovarjajte imena tistih, ki so v napadu umrli, ne pa imena človeka, ki je povzročil njihovo smrt. On je terorist, kriminalec in skrajnež. Zame je človek brez imena," je 38-letna premierka dejala v čustvenem govoru v parlamentu po petkovem terorističnem napadu med molitvami v dveh mošejah v Christchurchu, v katerem je bilo ubitih 50 ljudi, toliko je tudi ranjenih, 12 ljudi pa je še vedno v kritičnem stanju.

Za napad je obtožen 28-letni Avstralec Brenton Tarrant, ki se je označil za zagovornika prevlade bele rase. Tarrant je prvič pred sodnika stopil v soboto, ko mu je sodnik prebral obtožnico za en umor in ga poslal spet za zapahe do 5. aprila, ko bo moral spet pred sodišče.

Tarrant odvetnika ne želi, zato se bo branil sam. Pred tem mu je sodišče določilo odvetnika Richarda Petersa, ki je dejal: "Predstavil se je na zelo racionalen način in kot nekdo, ki ne trpi zaradi duševnih težav. Videti je bilo, da razume, za kaj gre."

Vlada Ardernove bo nov zakon o orožju sprejela v kratkem. Foto: Reuters
Vlada Ardernove bo nov zakon o orožju sprejela v kratkem. Foto: Reuters

"Družbene platforme morajo sprejeti odgovornost"

Jacinda Ardern je v parlamentu poslance pozdravila z arabskim pozdravom "Salam alejkum", ki v dobesednem prevodu pomeni "mir z vami", piše BBC. Ob tem je pozvala tudi podjetja, ki imajo v lasti družbena omrežja, naj storijo več v boju proti terorizmu. Napadalec je namreč svoj morilski pohod v živo prenašal prek Facebooka.

"Ne moremo se preprosto umakniti in sprejeti, da te platforme obstajajo in da nič, kar je na njih objavljeno, ni njihova odgovornost. Oni niso le prenašalci informacij, ampak tudi založniki. Zanje ne more veljati pravilo 'največji zaslužek, nič odgovornosti'," je še dejala premierka.

Med 50 žrtvami napada so bili muslimanski priseljenci, prebežniki in ljudje s stalnim prebivališčem na Novi Zelandiji, ki so po rodu iz Pakistana, Bangladeša, Indije, Turčije, Kuvajta in Somalije.

Novozelandska premierka prst uperila v družbena omrežja

Spremenjena zakonodaja o nadzoru nad orožjem

Predsednica vlade je v ponedeljek tudi povedala, da je vlada podprla zaostritev zakonodaje o nadzoru nad orožjem, spremembe naj bi bile sprejete v nekaj dneh. Tarrant je štiri kose strelnega orožja naročil po spletu, polavtomatsko orožje pa je kupil v tujini.