Na indopacifiškem območju je vse bolj napeto. Foto: Reuters
Na indopacifiškem območju je vse bolj napeto. Foto: Reuters

Vse od sredine septembra okoli 100.000 pripadnikov osebja, 20.000 vozil in 120 letal sodeluje v vrsti različnih usposabljanj in vaj po vsej državi, pri čemer se osredotočajo na operativno pripravljenost, poroča CNN.

V zadnjih letih je indopacifiško območje postalo središče napetosti, pri čemer japonska vojska navaja, da je varnostno okolje Japonske najslabše od konca druge svetovne vojne.

"Te vaje japonske pehote so resnično osredotočene v izboljšanje operativne učinkovitosti, odvračanja in odzivnosti," je povedal predstavnik sil pehote, poveljnik Noriko Yokota. "Vsaka enota izvaja vajo s pogledom, uperjenim v to, kar je potrebno za dosego tega cilja. Pripravljajo se, da se lahko odzovejo samozavestno, ko bodo prisiljeni v akcijo."

Ta teden je Severna Koreja sporočila, da je iz podmornice uspešno izstrelila novo balistično raketo, ki je pristala v Japonskem morju. Medtem pa na jugu Kitajska krepi pritisk na Tajvan s preleti lovcev v tajvanski zračni prostor.

Brez omembe konkretnih držav so predstavniki japonske pehote sporočili, da so regionalne sile pripravljene spremeniti status quo tudi z uporabo sile. "Trenutno varnostno okolje okoli Japonske je izjemno napeto," je povedal general Juiči Togaši. "Od nas, samoobrambnih pehotnih sil, se pričakuje, da okrepimo učinkovitost operacij."