Protest v Hongkongu. Foto: Reuters
Protest v Hongkongu. Foto: Reuters

Gre za ukrep v okviru zapiranja elektrarne, uničene v potresu in cunamiju leta 2011, izpuščanju omenjene vode pa najbolj nasprotuje Kitajska, čeprav je Tokio kritike miril glede izpusta, Mednarodna agencija za jedrsko energijo pa je sporočila, da je postopek v skladu z mednarodnimi standardi.

Prejšnji teden je Kitajska prepovedala ves uvoz japonske morske hrane. Tudi druge države pa so okrepile nadzor nad japonskimi morskimi proizvodi, protesti proti izpustu odpadne vode pa so bili tudi v Južni Koreji in v sami Japonski.

V torek je japonski zunanji minister Jošimasa Hajaši potrdil medijska poročanja, da so v japonsko veleposlaništvo v Pekingu vrgli opeko in da so bili zaposleni v veleposlaništvu tarče nadležnih klicev iz Kitajske, poroča Al Džazira.

"To je zelo skrb vzbujajoče in obžalovanja vredno," je dejal Hajaši, ki je Peking pozval, naj pomiri situacijo in zagotovi varnost japonskih državljanov in članov osebja veleposlaništva.

Japonska je svoje državljane na Kitajskem pozvala, naj se ne izpostavljajo.

Več podjetij in vladnih uradov na Japonskem, vključno z mestno hišo v Fukušimi in šolami na območju, je sporočilo, da so bili deležni tisočev nadležnih klicev s kitajsko mednarodno številko +86.

Japonska javna televizija HNK je poročala, da so klicatelji kričali v kitajščini, nekateri so izrekali kletvice.

Zaradi tega je namestnik japonskega zunanjega ministra Masataka Okano v ponedeljek na zagovor poklical kitajskega veleposlanika Vuja Džianghaa.

S kitajskega zunanjega ministrstva so sporočili, da niso seznanjeni z omenjenim nadlegovanjem, medtem pa je kitajsko veleposlaništvo v Tokiu v izjavi sporočilo, da so se sami pritožili Japonski, da so na veleposlaništvu in konzulatom na Japonskem prejeli "veliko število nadležnih klicev iz Japonske", ki so motili normalno delovanje veleposlaništva in konzulatov.

Vzorci vode in rib v okviru meja

Japonska je 24. avgusta v ocean začela izpuščati odpadno vodo iz jedrske elektrarne, ki so jo uporabili za hlajenje poškodovanih reaktorjev in jo trenutno hranijo v ogromnih rezervoarjih.

Iz vode so odstranili radioaktivne elemente z izjemo tritija, izotop vodika, katerega količino pa so zmanjšali na, kot zagotavljajo, varno raven. Tritij jedrske elektrarne izpuščajo tudi v času njihovega normalnega delovanja, tudi na Kitajskem.

Varnost vseh vzorcev morske vode in rib, ki so jih vzeli po začetku izpusta, je bila v okviru določenih meja.

Izpust vode bo trajal od 30 do 40 let.