Japonski poslovni svet pričakuje, da bo vlada pomagala gospodarstvu tudi s sprostitvami v turistični panogi. Foto: EPA
Japonski poslovni svet pričakuje, da bo vlada pomagala gospodarstvu tudi s sprostitvami v turistični panogi. Foto: EPA

Japonske oblasti naj bi po poročanju Guardiana razmišljale o odpravi dnevne omejitve 50.000 tujih prihodov v državo in vnovični uvedbi brezvizumskega potovanja, kar bi državi pomagalo znova zagnati turistično industrijo, ki je cvetela v letih pred pandemijo, a je od takrat uvedla stroge omejitve za prihode tujih turistov.

Ob lanskem izbruhu koronavirusne različice omikron je Japonska uvedla popolno prepoved potovanj v državo, kar je sprožilo kritike predvsem med tujimi delavci in študenti, ki se niso mogli vrniti na otok.

Premier Kišida se je zdaj znašel pod pritiski za odpravo ukrepov, in sicer naj tako pomaga pri vnovičnem zagonu gospodarstva. Vodja vladnega kabineta Hirokazu Macuno je povedal, da vlada razpravlja o sproščanju ukrepov na način, da bi ohranila skrb za preprečevanje širjenja covida-19 in hkrati omogočila gospodarske ter družbene dejavnosti.

Sorodna novica Potovati na Japonsko misija (skoraj) nemogoče: s karanteno, le v aranžmaju in z gardedamo

Prek agencij brez obveznih rezervacij

Prejšnji teden je Japonska število dovoljenih tujih prihodov dvignila z 20.000 na 50.000 in odpravila zahtevo po obveznem testiranju najmanj trikrat cepljenih potnikov v 72 urah po prihodu v državo. Pričakuje se, da bo sledila še odprava zahteve, da individualni turisti vse svoje rezervacije opravijo prek turističnih agencij.

Lani je Japonsko po navedbah Guardiana obiskalo skupaj 245.900 tujcev, kar je najmanj po letu 1964, ko so začeli spremljati statistiko. V predpandemičnem letu 2019 je Japonsko obiskalo rekordnih 31 milijonov turistov in vlada si je takrat zadala ambiciozen cilj 60 milijonov tujih turistov do konca tega desetletja.

Predstavniki turistične industrije upajo, da bo vlada sprostila ukrepe in tuje turiste privabila tudi s šibkim jenom, ki ima v zadnjem času zgodovinsko nizke vrednosti v primerjavi z dolarjem.