Jemenski moški prenaša dečka, ranjenega v napadu na šolski avtobus. Foto: Reuters
Jemenski moški prenaša dečka, ranjenega v napadu na šolski avtobus. Foto: Reuters
Saada
Dim nad pokrajino po napadu. Foto: Reuters
Jemen: V napadu na avtobus ubitih več deset otrok

Ministrstvo je pod nadzorom hutijevskih upornikov v tej od vojne razdejani državi. Savdska koalicija, ki se bojuje proti hutijevcem, je že prevzela odgovornost za napad in ga označila za legitimnega.

Tiskovni predstavnik hutijevcev Mohamed Abdul-Salam je dejal, da je koalicija pokazala "jasno neupoštevanje življenj civilistov", saj so napadli javni kraj v mestu, kjer je bilo veliko civilistov.

"Naše trgovine so bile odprte in kupci so hodili naokoli kot običajno. Vsi, ki so umrli, so bili prebivalci, otroci, in lastniki trgovin," je za Reuters dejal očividec Moussa Abdulah, ki se po poškodbah, ki jih je utrpel v napadu, zdravi v bolnišnici.

Mednarodni odbor Rdečega križa je sporočil, da so v bolnišnici v Sadi našteli trupla 29 otrok, vsi med njimi pa so bili mlajši od 15 let. Bolnišnica, kjer Rdeči križ deluje, je prejela tudi 48 ranjenih, med njimi 30 otrok.

Abdul Ghani Sarih iz urada zdravstvenega ministrstva v Sadi je dejal, da je bilo v napadu ubitih skupno 43 ljudi, ranjenih pa 63. Po njegovih besedah bo število žrtev verjetno še naraslo, saj so na območju napada zaradi že več kot triletne blokade in letalskih napadov "sil agresije" zdravstvene storitve omejene, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po navedbah prebivalcev v pokrajini Saada, ki je pod nadzorom upornikov in kjer se je zgodil napad, je avtobus prevažal šolarje na poti na poletno šolo.

Koalicija: napadi skladni s pravom
Koalicija je sporočila, da so bili napadi usmerjeni na položaje metalcev raket, od koder so hutijevci v sredo sprožili napade na mesto Džizan na jugu Savdske Arabije, v katerih je umrl en človek. Hutijevski upornike so obtožili, da so otroke uporabili kot človeški ščit ter sporočili, da so bili napadi skladni z mednarodnim humanitarnim pravom.

"Koalicija bo izvedla vse ukrepe proti kriminalnim in terorističnim dejanjem z Iranom povezane hutijevske milice, kot sta novačenje otrok in njihova uporaba na bojnih poljih za prikrivanje svojih terorističnih dejanj," je za savdsko tiskovno agencijo povedal tiskovni predstavnik koalicije Turki Al Malki.

Dolgoletni boj za oblast
V Jemnu, ki je ena izmed najrevnejših držav v arabskem svetu, že skoraj štiri leta poteka uničujoč boj za oblast med vlado, ki jo podpirajo Savdijci, in hutijevskimi uporniki, povezanimi z Iranom.

Hutijevci so pripadniki šiitskega verskega gibanja Huseina Badredina Hutija, ki ga je jemenska vojska ubila leta 2004, kar je sprožilo upor verske milice v državi. Hutijevci so konec leta 2014 prevzeli nadzor nad prestolnico Sana in nekaterimi drugimi deli države.

Spor se je zaostril, ko je Savdska Arabija z drugimi sunitskimi zaveznicami v letu 2015 – po izgonu sunitskega predsednika Abdrabuha Mansurja Hadija iz države – začela letalske napade, s čimer je želela ustaviti napredovanje iranskih zaveznikov proti pristanišču Aden, kjer ima začasni sedež vlada s savdsko podporo.

Humanitarna katastrofa v državi
Konflikt je uničil jemenski zdravstveni sistem in državo pripeljal na rob lakote. V vojni je po navedbah Norveškega sveta za begunce doslej umrlo ali bilo ranjenih 60.000 ljudi.

Združeni narodi poudarjajo, da izmed 27 milijonov prebivalcev v Jemnu humanitarno pomoč potrebuje kar 22,2 milijona ljudi. Po njihovi oceni okoli 18 milijonov ljudi nima na voljo zadosti hrane, 8,4 milijona prebivalcem pa grozi lakota. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja tudi pred izbruhi kolere.

Jemen: V napadu na avtobus ubitih več deset otrok