Na poroki je bilo ubitih najmanj 20 ljudi, najmanj 45 pa jih je ranjenih. Foto: Reuters
Na poroki je bilo ubitih najmanj 20 ljudi, najmanj 45 pa jih je ranjenih. Foto: Reuters
Vojna v Jemnu traja že dobra tri leta. Foto: Reuters
Savdska Arabija trdi, da nikdar načrtno ne cilja civilistov - a številke kažejo, da v okoli 33 odstotkih pri napadih zadenejo nevojaške cilje. Foto: Reuters

Kot poroča AP, je večina žrtev napada na poročno slavje žensk in otrok, ki so se zbrali v enem izmed šotorov, postavljenih za zabavo v Bani Kajisu. Nevesta je umrla na kraju, ženina pa so skupaj s 45 ranjenimi prepeljali v tamkajšnjo bolnišnico.

Med ranjenimi je tudi 30 otrok, pri čemer so nekateri zaradi šrapnela in odtrganih udov v kritičnem stanju.

Posnetki s prizorišča zračnega napada kažejo pretresljive in krvave prizore.

Predstavnik ministrstva za zdravje Abdel Hakim Al Kahlan je povedal, da rešilni avtomobili sprva niso mogli do kraja napada, saj so se bali, da se bodo zračni napadi še nadaljevali, saj so savdski lovci še kar preletavali območje.

Napadi na civiliste
Gre že za tretji smrtonosni savdski napad v zadnjih dneh, v katerem so bile žrtve civilisti. V ločenem napadu v nedeljo zvečer je bila v neki hiši ubita celotna petčlanska družina, v soboto pa je bilo ubitih 20 civilistov v zračnem napadu na avtobus z delavci na zahodu Jemna.

Riad zadnjega napada ni želel komentirati, sporočili so le, da bodo zadevo "preiskali".
V napadu ubit politični vodja Hutijev
So pa Hutiji, šiitski uporniki, proti katerim Jemen napade izvaja, danes sporočili, da je bil prejšnji teden v savdskem napadu v vzhodni provinci Hodejada ubit njihov politični vodja Saleh Al Samad. To je velik udarec za upornike, ki se že od marca 2015 borijo s provladnimi silami, ki jih podpira arabska koalicija.

Ravno v začetku aprila je Samad označil letošnje leto za leto "balističnega odličja". Uporniki so namreč od novembra lani izstrelili že več raket proti sosednji Savdski Arabiji, ki pa so jih prestregli protiraketni obrambni sistemi. Hutiji imajo še vrhovnega voditelja Abdela Maleka al Huti, ki pa se le redko pojavi v javnosti.

Tretjina tarč nevojaških
Koalicija je posredovanje v Jemnu začela marca 2015, potem ko so Hutiji pregnali sunitskega predsednika Abedraba Mansurja Hadija v izgnanstvo. Jemen, ena najrevnejših držav na svetu, se je zatem pogreznil v državljansko vojno, kjer svoje moči merita tudi Savdska Arabija, ki podpira predsednika, in šiitski Iran, ki podpira Hutije. Ti nadzirajo večji del severa države in prestolnico Sano.

Čeprav Savdska Arabija vztraja, da nikdar ne ciljajo načrtno civilnih tarč, pa je po podatkih neodvisnih agencij, kot je Yemen Data Project, kar tretjina od 16.847 zračnih napadov od začetka vojne zadela nevojaške tarče.

V triletni vojni je bilo ubitih več kot 10.000 civilistov, ranjenih več 10.000, več kot 3 milijone ljudi pa je zbežalo s svojih domov.

Tri leta "absurdne" vojne
ZN in organizacije za človekove pravice koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije, ki ji pomagata še Velika Britanija in ZDA, obtožujejo vojnih zločinov, saj so redne tarče zračnih napadov poroke, tržnice, bolnišnice in šole.

Koalicija po drugi strani za vse skupaj krivi uporniške Hutije, češ da uporabljajo civiliste za živi ščit in so se pomešali mednje.

Pod plazom kritik so se znašle tudi ZDA in nekatere evropske države, ker da so zaradi podpore napadom oz. Savdski Arabiji in prodaji orožja Riadu sokrive za kri, ki se preliva v Jemnu. Ameriški predsednik Donald Trump se je tako ravno prejšnji mesec pohvalil, koliko orožja so ZDA prodale Riadu, rekordni orožarski posel so s Savdijci sklenili tudi Britanci in celo levo usmerjeni kanadski premier Justin Trudeau se je moral prejšnji mesec braniti, ker je njegova vlada potrdila pogodbo za prodajo orožja Riadu.

ZN je vojno, ki divja v tej nekoč turistično privlačni in gostoljubni državi, lani opisal kot "absurdno" in "jalovo".