Jemensko vojsko podpirajo tudi provladni plemenski borci. Foto: Reuters
Jemensko vojsko podpirajo tudi provladni plemenski borci. Foto: Reuters
Sana
Zdravstveni delavci po ulicah prestolnice Sana škropijo insektidice v strahu pred epidemijo kolere. Foto: Reuters
Sana
Prestolnica Sana, trenutno pod nadzorom hutijevcev, je po letih bojevanja v ruševinah. Foto: Reuters
Martin Griffiths
Posebni odposlanec Združenih narodov za Jemen Martin Griffiths je obe strani do zadnjega pozival, naj se izogneta spopadom v pristanišču, kjer v Jemen prispe velika večina humanitarne pomoči. Foto: Reuters

pride v državo večina humanitarne pomoči.

Savdska koalicija in jemenska vojska izvajata najobsežnejši napad na hutijevce, odkar se je koalicija pred tremi leti vpletla v krvavo državljansko vojno. Z napadom nameravajo začeti zadnjo ofenzivo na šiitske upornike s podporo Irana, v rokah katerih pa je tudi še prestolnica Sana.

Skozi pristanišče Hudajda v Jemen prispe 80 odstotkov humanitarne pomoči. Ustavitev dostave pomoči bi tako lahko pomenila dodatno poslabšanje največje humanitarne katastrofe na svetu.

V 27-milijonskem Jemnu, najrevnejši državi na svetu, je namreč 8,4 milijona prebivalcev na robu smrtonosne lakote, tri četrtine prebivalstva (22 milijonov ljudi) pa po podatkih Združenih narodov potrebuje humanitarno pomoč.

Zaradi pomanjkanja pitne vode in zdravniške oskrbe je Jemen zajela tudi največja epidemija kolere na svetu, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) predvideva, da je okuženih okoli milijon ljudi.

Napadi po kopnem, zraku in morju
Jemenska vojska napade za ponovno osvojitev pristanišča Hudajda izvaja po kopnem, savdska koalicija sodeluje z napadi po zraku in morju. Zjutraj je na mesto v pol ure priletelo kar 30 raket, je za Reuters sporočila ena redkih humanitarnih organizacij na območju, CARE International. Hutijevska vojska se v središču mesta in v bližini pristanišča napadom poskuša upreti z vojaškimi vozili in vojsko.

Mednarodno priznana jemenska vlada v izgnanstvu je pred napadom sporočila, da so "izčrpali vse mirne in politične možnosti za odstranitev hutijevskih milic iz Hudajde", poroča Al Džazira. Jemenske oblasti in savdska koalicija upornike in Iran obtožujeta, da pristanišče uporabljajo za transport orožja.

Napad se je sicer zgodil po izteku roka za umik iz mesta, ki so ga hutijevcem postavili Združeni arabski emirati. Uporniki nadzirajo tudi severni del države in prestolnico Sana.

Pozivi po zaščiti civilistov
Posebni odposlanec Združenih narodov za Jemen Martin Griffiths je do zadnjega poskušal preprečiti napad. Zdaj morata obe vojskujoči se strani poskrbeti za zaščito 600.000 civilistov v Hudajdi in omogočiti dostop do življenjsko potrebne humanitarne pomoči, je iz Sane sporočila humanitarna koordinatorka pri ZN-u Lise Grande, enake pozive je slišati tudi iz Mednarodnega odbora Rdečega križa.

Vodja upornikov Mohamed Ali Al Huti je koalicijo, ki jo s prodajo orožja podpirajo tudi Velika Britanija in ZDA, pozval, naj ne napadejo pristanišča. Na Twitterju je sporočil, da so njegove sile napadle vojaške ladje koalicije, in zagrozil z napadi na naftne tankerje, ki nedaleč stran plujejo po pomembni rdečemorski trgovski poti proti Sueškemu prekopu.

Medtem so pristaniški delavci za Reuters sporočili, da je v pristanišču med napadom dobrine raztovarjalo pet ladij, novih dovoljenj za vstop v pristanišče pa med spopadi ne bodo izdali.

Od arabske pomladi do humanitarne krize
Humanitarna kriza se v Jemnu slabša vse od množičnih protestov v sklopu arabske pomladi leta 2011, s katerimi je ljudstvo odstavilo predsednika Alija Abdullaha Saleha. S posredovanjem Savdske Arabije je oblast prevzel Abd Rabu Mansur Hadi, proti njegovi sunitski vladi pa so se zaradi zapostavljenosti uprli šiitski privrženci voditelja Al Hutija in prevzeli nadzor nad severozahodom države vključno s prestolnico Sana, zaradi česar je jemenska vlada leta 2014 prebegnila v tujino.

Odstavljeni Saleh je nato s svojimi privrženci podprl hutijevce, vendar je decembra 2017 Savdsko Arabijo pozval k dialogu, kar so hutijevci razumeli kot izdajo in nekdanjega predsednika usmrtili.

Sunitske sile nad šiitske upornike
Marca 2015 je Savdska Arabija in osem drugih arabskih držav s sunitsko oblastjo sprožilo vojaško ofenzivo proti šiitskim upornikom, katere finančno in orožarsko po trditvah Savdijcev podpira Iran. Vse odtlej je v krvavi vojni umrlo okoli 10.000 ljudi, bojevanje pa je poslabšalo razmere za civilno prebivalstvo in onemogočilo humanitarno pomoč že prej obubožanemu Jemnu.