Novi japonski premier Jošihide Suga je bil desna roka premierja Šinzeja Abeja, ki je iz zdravstvenih razlogov odstopil. Foto: Reuters
Novi japonski premier Jošihide Suga je bil desna roka premierja Šinzeja Abeja, ki je iz zdravstvenih razlogov odstopil. Foto: Reuters

Novi japonski premier je dobil podporo 314 od skupno 462 poslancev spodnjega doma. Po razglasitvi izidov se je Suga globoko priklonil, a izida glasovanja ni komentiral.

Med prednostnimi nalogami je napovedal boj proti širjenju novega koronavirusa in zagon japonskega gospodarstva po pandemiji covida-19, pa tudi upravno reformo, konec birokratizacije in večjo digitalizacijo vlade. Obljubil je tudi nadaljevanje ključnih programov politike svojega predhodnika.

V novi japonski vladi manj ministric

V vodstvu zunanjega in finančnega ministrstva ni sprememb, na teh položajih ostajata Tošimicu Moteg in Taro Aso. Ministrstvo za obrambo bo prevzel brat odhajajočega premierja Nobuo Kiši.

V vladi bosta le dve ministrici, ena manj kot v prejšnji. Prva bo pristojna za olimpijske igre, druga bo na čelu pravosodnega ministrstva.

Suga se je danes izognil odgovoru na vprašanje o možnosti predčasnih volitev, s katerimi bi utrdil svoj položaj. Dejal je, da je "tisto, kar si javnost zdaj želi, da nam uspe zajeziti širjenje okužb in istočasno obnoviti gospodarstvo".

Japonska bo ohranila tesne stike z ZDA

O zunanjepolitičnih ciljih Japonske je bil Sugo redkobeseden. Dejal je le, da si bo prizadeval za nadaljevanje tesnih stikov z Washingtonom in stabilne odnose s Kitajsko in Rusijo. Ob tem ni omenil stalnih napetosti z Južno Korejo ali kakršnih koli podrobnosti svoje obrambne strategije, zlasti do Severne Koreje.

Abejeva desna roka

Suga je na položaju premierja nasledil Šinzeja Abeja, ki je po skoraj osmih letih konec avgusta odstopil zaradi zdravstvenih razlogov. Suga je bil v vseh teh letih Abejeva desna roka. Bil je sekretar vlade in vladni tiskovni predstavnik.

Za Abejevega naslednika ga je vladajoča japonska liberalnodemokratska stranka potrdila v ponedeljek. Abe je konec avgusta sporočil, da po sedmih letih in osmih mesecih na čelu vlade odstopa zaradi zdravstvenih težav.