Skupne vojaške vaje Južne Koreje in ZDA. Foto: Reuters
Skupne vojaške vaje Južne Koreje in ZDA. Foto: Reuters

Oborožene sile Južne Koreje in ZDA so v odgovor na severnokorejsko testiranje orožja izvedle lastno vajo in izstrelile rakete zemlja-zemlja v Japonsko morje, je sporočila južnokorejska vojska. Obe vojski sta v ocean izstrelili dve balistični raketi kratkega dosega, so sporočili iz združenega štaba sil ZDA.

Vaje so "pokazale sposobnost in pripravljenost za nevtralizacijo izvora provokacije ob ohranjanju stalne nadzorne drže", so še navedli v izjavi. Južnokorejska in ameriška bojna letala so že v torek izvedla skupno vajo v Rumenem morju.

Nova opozorila Kim Džong Unu

Namen teh vaj je "zagotoviti, da imamo pripravljene vojaške zmogljivosti za odziv na provokacije 'brezglave' Severne Koreje, če bi se to zgodilo," je za CNN povedal tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby. "Do tega sicer ne bi smelo priti. Kim Džong Unu smo jasno povedali, da smo se pripravljeni sestati brez kakršnih koli predpogojev. Želimo doseči denuklearizacijo Korejskega polotoka. Toda severnokorejski voditelj ni pokazal pripravljenosti, da bi se premaknil v to smer. Z nadaljevanjem raketnih poskusov, ki so kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN, se premika v nasprotno smer," je še dejal Kirby.

En južnokorejski izstrelek je zatajil. Foto: Reuters
En južnokorejski izstrelek je zatajil. Foto: Reuters

Vojska se je opravičila za incident

A južnokorejska vojska je med vajami poskrbela za incident, saj je en izstrelek zatajil in padel na kopno v bližini zračnega oporišča v južnokorejskem mestu Gangneung. Pri tem ni bilo eksplozije, a zaradi hrupa in izbruha ognja so se mnogi domačini prestrašili, da gre za napad Severne Koreje. Južnokorejska vojska je incident opazila šele nekaj ur pozneje zaradi množice objav na družbenih omrežjih. Za nesrečo se je prebivalcem opravičila in obljubila, da jo bo preiskala.

Spomnimo, Pjongjang je v torek prvič po petih letih izstrelil raketo čez japonsko otočje in tam povzročil paniko, ponekod tudi evakuacije. Predsednik ZDA Joe Biden in japonski premier Fumio Kišida sta to dejanje najostreje obsodila, južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol pa ga je označil za provokacijo in obljubil "oster odgovor".

Strokovnjaki opozarjajo, da se Pjongjang s številnimi raketnimi poskusi odziva na nedavne pomorske vojaške vaje južnokorejskih in ameriških sil. Državi sicer že dolgo izvajata skupne vaje, za katere vztrajata, da so izključno obrambne, Severna Koreja pa jih vidi kot priprave na invazijo.

Severna Koreja je samo letos izstrelila približno 40 raket. Torkova izstrelitev je že peti krog preizkušanja orožja, ki ga je Severna Koreja izvedla v zadnjih desetih dneh.