Kišida, Yoon in Li. Foto: EPA
Kišida, Yoon in Li. Foto: EPA

Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol, kitajski premier Li Čjang in japonski premier Fumio Kišida so se v Seulu zbrali na prvih tristranskih pogovorih držav na tej ravni po skoraj petih letih, deloma zaradi pandemije covida 19, pa tudi zaradi hladnih odnosov med državami v preteklosti.

Čeprav Severna Koreja uradno ni bila na dnevnem redu srečanja, so vsi trije voditelji v skupni izjavi po pogovorih potrdili, da je denuklearizacija te države v njihovem skupnem interesu.

Mir na Korejskem polotoku služi našemu skupnemu interesu in je naša skupna odgovornost, so zapisali v skupni izjavi. Ob tem so ponovili stališče o jedrski razorožitvi Korejskega polotoka in pozitivnih prizadevanjih za politično rešitev tega vprašanja.

Nekaj ur pred pogovori je Severna Koreja sporočila, da namerava kmalu v orbito poslati še en vohunski satelit, s čimer bi kršila sankcije ZN-a, ki ji prepovedujejo poskuse z uporabo balistične tehnologije. Yoon in Kišida sta Pjongjang pozvala, naj izstrelitev prekliče.

Južnokorejski voditelj je ob tem ocenil, da bi izstrelitev ogrozila mir in stabilnost v regiji in svetu. Pozval je tudi k odločnemu mednarodnemu odzivu nanjo.

Po pogovorih so Yoon, Li in Kišida povedali, da so se odločili okrepiti tristransko sodelovanje, vključno z rednejšimi srečanji na vrhu.

Kitajski premier Li je v uvodu dejal, da so si vse tri države pripravljene prizadevati za sodelovanje, ki bo prineslo koristi vsem, je poročala kitajska tiskovna agencija Šinhua. Pozval je še, naj se gospodarska in trgovinska vprašanja ne spreminjajo v politične igre ali varnostna vprašanja ter naj se zavrne protekcionizem in ločevanje ali prekinitev dobavnih verig.

Po pogovorih so se Yoon, Li in Kišida udeležili poslovnega vrha, namenjenega spodbujanju trgovine med državama, ki so se ga udeležili tudi vodilni predstavniki industrije.