Na voliščih so veljali strogi zdravstveni ukrepi. Foto: Reuters
Na voliščih so veljali strogi zdravstveni ukrepi. Foto: Reuters

Po skoraj vseh preštetih glasovih je Demokratična stranka dobila 163 sedežev v 300-članskem parlamentu. Njena sestrska Stranka platforme naj bi osvojila še dodatnih 17 sedežev, kar bi vladi omogočilo podporo 180 sedežev. Kot poroča BBC, je to prvič po 16 letih, da so levo usmerjene stranke dobile večino v parlamentu.

Konservativna Stranka združene prihodnosti naj bi skupaj s partnerskimi strankami dobila 103 sedeže.

Kot poroča BBC, obeti Demokratične stranke januarja niso bili dobri. Gospodarska rast se je upočasnjevala, pogovori s Severno Korejo so se ustavili, mediji so poročali o več političnih škandalih.

Poslanski sedež v južnokorejskem parlamentu je prvič osvojil prebežnik iz Severne Koreje. Thae Yong-ho je bil namestnik severnokorejskega veleposlanika v Združenem kraljestvu, a je skupaj z družino prebegnil leta 2016.


Kandidiral je na listi opozicijske Stranke združene prihodnosti v premožnem okrožju Seula Gangnam.


Iz Severne Koreje vsako leto pobegne okoli 1000 ljudi.

A državi je uspelo zajeziti širjenje koronavirusa. Oblastem je uspelo število novo okuženih z 900 na dan konec februarja spustiti na manj kot 30.

Južna Koreja je bila nekaj časa drugo največje žarišče koronavirusa na svetu, a je oblastem izbruh uspelo zajeziti z množičnim testiranjem, iskanjem ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi, ter s spoštovanjem omejevanja stikov. Demokratična stranka je ravno uspešen odziv na pandemijo postavila v središče svoje kampanje.

Volitve so potekale ob strogih zdravstvenih ukrepih in ukrepih za omejevanje stikov. Da so lahko ljudje oddali svoj glasi, so si morali razkužiti roke, nositi masko in plastične rokavice, stati vsaj en meter narazen, izmerili so jim tudi temperaturo.

Kdor je imel temperaturo višjo od 37,5 stopinje Celzija, je oddal glas v ločenih kabinah, ki so jih po vsaki uporabi razkužili.

V državi je okoli 60.000 ljudi v karanteni zaradi koronavirusa. Kljub temu je bila udeležba višja od 66 odstotkov, najvišja v 18 letih. K visoki udeležbi je prispevalo tudi to, da so prvič lahko volili tudi 18-letniki.

Okoli 26 odstotkov prebivalstva je svoj glas oddalo vnaprej, bodisi po pošti bodisi na voliščih, ki so jih v petek in soboto predčasno odprli v centrih za karanteno.

Ljudje, ki so jim s testi potrdili okuženost, so morali spoštovati stroga navodila in glasovati ob točno določenem času na posebej določenih voliščih. Tja niso smeli priti z javnim prevozom.

V Južni Koreji zmaga stranke predsednika Mun Dže Ina