Kitajci v Pekingu ob upoštevanju ukrepov (z masko na obrazu) v sklopu festivala Čingming tradicionalno zažigajo zvitke bambusovega papirja, s čimer izrazijo spoštovanje do svojih predhodnikov. Foto: Reuters
Kitajci v Pekingu ob upoštevanju ukrepov (z masko na obrazu) v sklopu festivala Čingming tradicionalno zažigajo zvitke bambusovega papirja, s čimer izrazijo spoštovanje do svojih predhodnikov. Foto: Reuters

Številni Azijci so se ob zaprtju meja in omejitvah gibanja po vsem svetu odpravili nazaj v svoje domovine, nekateri pa so v države žal prinesli tudi novi koronavirus, poroča Guardian. Na Kitajskem zadnje dni večinoma zaznavajo le vnesene primere okužbe – skupno že 841, v zadnjem dnevu pa 35.

Kitajska je zato pred tednom dni vsem tujcem prepovedala vstop v državo in omejila mednarodne polete. Kitajcem po svetu so svetovali, naj se ne vračajo v domovino – če se vrnejo, pa jih na njihove stroške namestijo v 14-dnevno karanteno. Kitajskim in tujim letalskim družbam dovoljujejo le en mednarodni polet na teden, zaradi česar se Kitajci po svetu težko vrnejo, navaja New York Times.

AFP: Število okuženih po svetu preseglo milijon

Po svetu so potrdili že več kot milijon okužb z novim koronavirusom, po izračunih francoske tiskovne agencije AFP kažejo uradni podatki oblasti, zbrani do 21. ure po srednjeevropskem času. Umrlo je 51.718 ljudi. Okužbe so zaznali v 188 državah in teritorijih. Okužilo se je najmanj 1.000.036 ljudi. Največ okužb, 234.462, so potrdili v ZDA, kjer se pandemija tudi najhitreje širi. Tam je umrlo 5607 ljudi, največ pa v Italiji - 13.915.

  • Hongkong ustavil prihode s tujine

Šolski in turistični avtobusi so v mirovanju, parkirani na terminalu blizu letališča v Hongkongu. Foto: Reuters
Šolski in turistični avtobusi so v mirovanju, parkirani na terminalu blizu letališča v Hongkongu. Foto: Reuters

Hongkong se je na začetku izbruha na Kitajskem v veliki meri izognil epidemiji in potrdil največ enajst okužb dnevno. Strogi ukrepi po svetu pa so domov pognali na tisoče Hongkonžanov in odtlej je število dnevnih okužb nad 50, zdravstveni sistem pa se je znašel pod pritiskom.

Oblasti so zato prepovedale prihode iz tujine, omejile zbiranje ljudi, odprle centre za karanteno in ljudem v samoizolaciji "nataknile" sledilne zapestnice, poroča Guardian.

  • Singapur: Odvzem državljanstva ob neupoštevanju karantene

Singapur je dolgo veljal za enega najboljših primerov zajezovanja bolezni, vendar so v zadnjih treh tednih potrdili več kot polovico izmed tisočih okužb ter edine štiri smrtne žrtve. Odpovedali so vse množične dogodke, zaprli verske objekte in odpovedali mednarodne polete.

Tudi lastniki dolgoročnih dovoljenj za bivanje morajo odslej pridobiti dovoljenje oblasti za vstop. Pri tem so razveljavili državljanstvo enemu izmed tujcev, ki ni upošteval omejitve gibanja.

  • Južna Koreja: Karantena za vse prišleke

V Južni Koreji, kjer imajo že tretji teden okoli sto novih primerov okužb dnevno, danes poročajo o 89. Skupno so potrdili 9976 primerov okužb. V zadnjem dnevu so umrli štirje bolniki, skupno 169. Število okužb je začelo upadati marca, potem ko je vrhunec doseglo konec februarja z več 900 primeri dnevno.

Oblasti kljub temu skrbijo "grozdi" okužb v župnijah in bolnišnicah ter porast vnesenih primerov pri ljudeh, ki so se pred kratkim vrnili iz tujine. Zato je od srede za vse, ki pridejo iz tujine, obvezna 14-dnevna karantena, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Moški v Seulu z zaprte glavne ceste fotografira cvetoče češnje. Foto: Reuters
Moški v Seulu z zaprte glavne ceste fotografira cvetoče češnje. Foto: Reuters
  • Strah krepijo tudi asimptomatične okužbe

Okrožje Džja v osrednji pokrajini Henan je v sredo 600.000 svojim prebivalcem odredilo, da domov ne smejo zapuščati brez dovoljenj. Za to so se odločili v strahu pred novim valom okužb, potem ko so potrdili okužbo pri ženski, ki je obiskala okrožje Džja in bila pri dveh zdravnikih, ki nista imela simptomov covida-19, a so jima potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Taktiki Japonske in Južne Koreje proti koronavirusu,

V statistiko zdaj vključeni tudi asimptomatični primeri

Na Kitajskem namreč naraščajo skrbi zaradi vnesenih okužb in asimptomatičnih primerov. Ti so od srede vključeni v uradne statistike. Danes tako poročajo o 55 novih asimptomatičnih primerih okužbe, skupno 1075, ki so pod zdravstvenim nadzorom. 226 od teh primerov je vnesenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajski časopis South China Morning Post je že pred dnevi poročal, da naj bi bilo asimptomatičnih okužb na Kitajskem kar 40.000, torej tretjina vseh okuženih – vendar niso bili zajeti v uradno statistiko.

Od izbruha epidemije so na Kitajskem potrdili skoraj 81.600 primerov in 3318 smrtnih žrtev.

  • Iranske oblasti ignorirale opozorila

Volitve 21. aprila, ko prebivalci še naj ne bi vedeli dejanskih razsežnosti epidemije. Foto: EPA
Volitve 21. aprila, ko prebivalci še naj ne bi vedeli dejanskih razsežnosti epidemije. Foto: EPA

Na širšem območju Bližnjega vzhoda je najhuje prizadeta država Iran, kjer so potrdili več kot 50.000 okužb in 3160 smrtnih žrtev.

Eden izmed razlogov za izbruh je ignoranca iranskih oblasti, ki niso upoštevale opozoril zdravstvene stroke o decembrskem in januarskem povečanju števila bolnikov z visoko temperaturo in vnetjem pljuč v svetem mestu Kom, ki je postalo epicenter izbruha.

Januarja naj bi oblasti sprejele informacije o prisotnosti virusa, vendar jih niso javno razkrile, saj niso želele vznemirjati javnosti pred volitvami 21. februarja, so za Reuters potrdili predstavniki zdravstvenega ministrstva in dva zdravnika.

Z novim koronavirusom je okužen tudi predsednik iranskega parlamenta Ali Laridžani. 62-letnik je najvišji uradnik v državi, pri katerem so potrdili okužbo.

Tišino v zameno za dobre odnose s Kitajsko?

Še eden izmed razlogov naj bi tičal v tem, da Iran ni želel vznemiriti svoje pomembne strateške in trgovinske partnerice Kitajske, od koder se je virus začel širiti.

Iranska vlada je javnost s prvima dvema okužbama – in smrtnima žrtvama – seznanila šele 19. februarja, ko so sporočili, da novi koronavirus povzroča težave z dihanjem in pljučnico.

  • Turčija: Carigrajski župan se pritožuje nad vlado

V Turčiji je število smrtnih žrtev covida-19 naraslo na 356. V zadnjem dnevu je umrlo 79 ljudi, je sporočil turški zdravstveni minister Fahrettin Koca. Poleg tega se je z novim koronavirusom okužilo še 2456 ljudi, s čimer se je število vseh potrjenih primerov povzpelo na 18.135.

Do zdaj so v Turčiji s približno 83 milijoni prebivalcev izvedli okoli 125.000 testiranj na novi koronavirus. Prvi primer okužbe so potrdili 11. marca.

V turški prestolnici Carigrad je 60 odstotkov vseh okuženih. Foto: Reuters
V turški prestolnici Carigrad je 60 odstotkov vseh okuženih. Foto: Reuters

Večino primerov (60 odstotkov) okužb so potrdili v Carigradu. Župan Ekrem Imamoglu iz vrst opozicije je v zapisu za časopis Cumhuriyet ponovil svoj poziv k uveljavitvi strožjih omejitev gibanja in dodal, da upa na "sodelovanje in zdrav razum" turške vlade. Ta je do zdaj odredila popolno prepoved izhoda le za starejše od 65 let in kronične bolnike.

Turško združenje zdravnikov ob tem opozarja, da je na razpolago premalo zaščitne opreme za zdravstveno osebje. V sredo so poročali, da je za covidom-19 umrl prvi zdravnik v državi.

  • Severna Koreja uradno brez okužbe

V sosednji Severni Koreji vztrajajo, da nimajo nobenega primera okužbe z novim koronavirusom, kljub naraščajočim dvomom iz tujine v času, ko je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) globalno potrjenih skupno skoraj milijon primerov okužb v skoraj vseh državah.

Že tako izolirana Severna Koreja je svoje meje zaprla takoj, ko so januarja poročali o prvem primeru okužbe iz sosednje Kitajske. Uvedli so tudi stroge omejitve gibanja, v izolaciji je več tisoč ljudi. Na fotografijah je videti ljudi z zaščitnimi maskami na obrazu, poroča AFP.

Kako je z nošnjo mask po svetu?

Glavni epidemiolog: Ukrepi so uspešni

Direktor oddelka za epidemije v osrednji ustanovi za boj proti epidemijam Pak Myong Su je za AFP povedal, da so ukrepi uspešni in da niso potrdili niti enega primera okužbe. Kot je poudaril, so izvedli vse preventivne in znanstvene ukrepe, kot so pregledi in karantena za vse, ki vstopajo v državo, ter razkuževanje izdelkov.

Po ocenah strokovnjakov naj bi bila Severna Koreja še posebej ranljiva za covid-19 zaradi slabega zdravstvenega sistema. Disidenti Pjongjang obtožujejo, da prikriva izbruh virusa. Rusija in več humanitarnih organizacij je sporočilo, da so Severni Koreji dostavili zaščitno opremo in teste na okužbo. Kitajski, Južni Koreji in Singapurju, ki so z različnimi ukrepi skorajda zajezile širjenje virusa SARS-CoV-2, zdaj zaradi "uvoženih" in asimptomatičnih okužb grozi drugi val epidemije.