Nazarbajev (levo) ob predaji poslov svojemu nasledniku Tokajevu (desno). Foto: Reuters
Nazarbajev (levo) ob predaji poslov svojemu nasledniku Tokajevu (desno). Foto: Reuters

Preimenovanje so naznanili takoj za tem, ko je kot novi predsednik prisegel Kasim-Žomart Tokajev, ki je pri tem obljubil, da se bo pri ključnih odločitvah posvetoval s svojim predhodnikom, poroča BBC.

78-letni Nazarbajev je kar 30 let vodil to z nafto bogato srednjeazijsko državo. Na oblast je prišel še v času Sovjetske zveze in leta 1990 postal prvi predsednik te države v velikosti celotne Zahodne Evrope in največje države brez dostopa do odprtega morja.

To sicer še ne pomeni, da so časi Nazarbajevovih v Kazahstanu povsem minili. Najstarejšo hčerko nekdanjega voditelja so namreč izvolili za predsednico zgornjega doma parlamenta. Povišanje Darige Nazarbajeve na drugi najpomembnejši položaj v državi daje slutiti, da bi lahko bila naslednja predsednica države.

Najstarejša hčerka Dariga Nazarbajeva je postala nova predsednica zgornjega doma parlamenta. Foto: Reuters
Najstarejša hčerka Dariga Nazarbajeva je postala nova predsednica zgornjega doma parlamenta. Foto: Reuters

Njen oče, ki ostaja vodja vladajoče stranke, bo ostal tudi na čelu vplivnega varnostnega sveta in bo obdržal formalni naziv "voditelja naroda".

Kdo bo kandidiral?

Analitiki pravijo, da je prezgodaj reči, kdo bo kandidiral na volitvah naslednje leto ali kdo so favoriti. Se pa med kandidati poleg Tokajeva omenja tudi zdajšnjega premierja Askarja Mamina.

Tokajev je kot predsednik prisegel le 24 ur za odstopom Nazarbajeva. Na tem mestu bo ostal do konca predsedniškega mandata, ki se izteče aprila 2020. "Mnenje Nazarbajeva bo imelo poseben, lahko bi rekli prednostni pomen pri razvoju in opravljanju strateških odločitev," je dejal Tokajev, ki je bil do zdaj predsednik zgornjega doma parlamenta.

Dejal je, da je bil svet z odstopom Nazarbayeva priča "zgodovinskemu dogodku", saj je bil dejansko edini, ki je do zdaj vodil državo.

Tokajev je nato predlagal, da bi Astano "v čast prvemu predsedniku" preimenovali, parlament pa je kmalu za tem spremembo imena tudi uradno potrdil. Astana, ki v kazahstanščini pomeni "prestolnica", je to postala leta 1997; do tedaj je bila prestolnica Almati, ki ostaja komercialno središče države in največje mesto.