Nazarbajev je bil na čelu Kazahstana skoraj 30 let. Foto: EPA
Nazarbajev je bil na čelu Kazahstana skoraj 30 let. Foto: EPA

Nazarbajev je prišel na oblast v Kazahstanu še v času Sovjetske zveze. Leta 1990 je postal prvi predsednik te države v velikosti celotne Zahodne Evrope in največje države brez dostopa do odprtega morja.

V svojih 29 letih na oblasti države, bogate z nafto in rudninami, se je osredotočal na gospodarske reforme in sočasno zavračal demokratizacijo političnega sistema, poroča BBC.

"S tem letom bom na najvišjem položaju v državi 30 let. Ljudje so mi dali priložnost, da sem prvi predsednik neodvisnega Kazahstana," je po poročanju Al Džazire dejal v televizijskem nagovoru.

Napovedal je, da bo v skladu z ustavo njegov položaj zasedel predsednik senata, 65-letni nekdanji premier in diplomat Kasim-Žomart Tokajev. Nazarbajevu bi se sicer mandat iztekel marca 2020.

Za odstop se je odločil sredi vse večjega nezadovoljstva prebivalcev z razmerami v državi, katere gospodarstvo si še vedno ni opomoglo od padca cen nafte leta 2014.

Nazarbajev je pred mesecem dni odstavil vlado, ker ji kljub bogatim naravnim virom ni uspelo zagnati gospodarstva. Minuli mesec je napovedal več milijard dolarjev vreden sveženj za socialne programe in zvišanje plač v državni upravi. Obljubil je tudi velika vlaganja v infrastrukturo.

Kljub odstopu ostaja na vplivnih položajih

Srečanje s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom. Foto: EPA
Srečanje s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom. Foto: EPA

"Voditelj naroda" bo tudi po odstopu ohranil veliko moč, saj ostaja na čelu svoje stranke Nur Otan, prav tako pa je lani postal tudi dosmrtni vodja sveta za nacionalno varnost.

Leta 2015 je na volitvah zmagal s skoraj 98 odstotki podpore in dobil nov petletni mandat. Prav tako je proti simboličnim nasprotnikom slavil leta 1999, 2005 in 2011. Tuji opazovalci so vsakič kritizirali izvedbo volitev. Nasprotniki mu očitajo, da so bile volitve nepoštene ter da je s političnimi sredstvi zatiral opozicijo.

V zadnjih letih in mesecih so se razširile govorice o njegovem odstopu. Še dodatno so se okrepile, ko je februarja uradno zaprosil ustavno sodišče, naj pojasni postopek odstopa predsednika. Sodišče je potrdilo, da ima predsednik pravico odstopiti, še piše BBC. Sočasno je to po poročanju Radia Svobodna Evropa okrepilo domneve kritikov, da si želi Nazarbajev kljub odstopu ohraniti oblast v svojih rokah.

Rusija: "Nepričakovan in resen odstop"

Tiskovna predstavnica zgornjega doma v ruskem parlamentu je sporočila, da je odstop predsednika "nepričakovan in zelo resen", poroča ruska tiskovna agencija RIA.

V galeriji fotografije Nazarbajeva z vsemi tremi ruskimi predsedniki.