Nazarbajev si bo lahko kmalu ogledal biografsko serijo o sebi, ki so jo posneli v petih delih. Foto: EPA
Nazarbajev si bo lahko kmalu ogledal biografsko serijo o sebi, ki so jo posneli v petih delih. Foto: EPA

Kazahstanski parlament je med tednom soglasno podprl predlog, da bi se prestolnica Astana preimenovala po predsedniku, ki največjo srednjeazijsko državo vodi že od leta 1989, ko je bila ena izmed republik razpadle Sovjetske zveze.

Predlog preimenovanja Astane je v parlamentu predstavil poslanec Kuaniš Sultanov in ob tem pojasnil, da bi to odsevalo neizmeren prispevek prvega in do zdaj edinega predsednika neodvisnega Kazahstana. V igri za novo ime prestolnice sta bila tako ime Nursultan in priimek Nazarbajev, končna odločitev pa je bila v rokah predsednika.

"Astana je znamka"
Čeprav je Sultanov dejal, da predsednikov odziv na predlog pričakuje v nekaj tednih, pa se je 76-letni voditelj odzval že po nekaj dneh in v petkovem pogovoru za rusko televizijo Russia-24 izrazil nenaklonjenost spremembi imena.

"Astana je znamka in zato ni nobene potrebe po spremembi imena prestolnice," je dejal Nazarbajev, ki se je očitno odločil stopiti korak nazaj in ne bo šel po poti nekdanjega predsednika sosednjega Turkmenistana Saparmurata Nijazova, ki je po sebi poimenoval industrijsko mesto in okoli sebe zgradil kult osebnosti.

Nazarbajev se je, kot kaže, zadovoljil s poimenovanjem "oče naroda", s čimer si je zagotovil neomejeno število predsedniških mandatov in dosmrtno imuniteto pred pregonom. Poleg tega je po državi že posejanih več njegovih kipov, prejšnji teden pa ga je doletela še čast, da bo eden izmed bankovcev nosil njegovo podobo.