Stalitski posnetek jedrskega reaktorja z julija letos. Foto: AP
Stalitski posnetek jedrskega reaktorja z julija letos. Foto: AP

"Od začetka julija letos obstajajo znaki, vključno z odvajanjem hladilne vode, ki ustrezajo delovanju reaktorja," je v letnem poročilu zapisala IAEA. Agencija sklepa, da je bil reaktor Jongbjon "od decembra 2018 do takrat nedejaven".

Inšpektorji IAEA-ja so bili iz Severne Koreje sicer izgnani leta 2009, zato agencija nadzoruje dogajanje v Severni Koreji od zunaj, večinoma prek satelitskih posnetkov.

Domnevni zagon reaktorja sledi nedavnim indicem, da Pjongjang uporablja bližnji laboratorij za radiokemijo za ločevanje plutonija od izrabljenega goriva, ki je bilo predhodno odstranjeno iz reaktorja.

"Ne moremo vedeti, zakaj reaktor prej ni obratoval. V zadnjem letu so sicer na vodnem zbiralniku potekala dela za zagotovitev zadostne količine vode za hladilne sisteme," je za Reuters komentirala Jenny Town, direktorica ameriškega projekta 38 North, ki spremlja dogajanje v Severni Koreji.

Povečana količina plutonija bi lahko Severni Koreji omogočila izdelavo manjšega jedrskega orožja, ki bi se prilegalo njihovim balističnim raketam. "Bistveno je to, da skuša Severna Koreja izboljšati število in kakovost svojega jedrskega orožja," je za Reuters ocenil predsednik Inštituta za znanost in mednarodno varnost David Albright.

Obveščevalni podatki o dejanskih zalogah severnokorejskega jedrskega orožja so omejeni, vendar Albright ocenjuje, da imajo zmogljivosti za izdelavo med štirimi in šestimi bombami na leto.

Severna Koreja je leta 2008 kot dokaz za prekinitev jedrskih dejavnosti uničila hladilni stolp pri obratu Jongbjon. Leta 2013 so nato znova zagnali jedrske aktivnosti. Foto: AP
Severna Koreja je leta 2008 kot dokaz za prekinitev jedrskih dejavnosti uničila hladilni stolp pri obratu Jongbjon. Leta 2013 so nato znova zagnali jedrske aktivnosti. Foto: AP

Jongbjon ‒ sedež severnokorejske jedrske energije

Jedrski reaktor Jongbjon z zmogljivostjo petih megavatov je približno 100 kilometrov severno od severnokorejske prestolnice Pjongjang. Gre za prvi jedrski reaktor v državi in velja za edini znani vir plutonija za severnokorejski orožarski program.

Sicer se domneva, da Jongbjon ni edini obrat za bogatenje urana v Severni Koreji, zato njegovo zaprtje samo po sebi ne bi pomenilo konca severnokorejskega jedrskega programa.

Neimenovani visoki uradnik ameriškega State Departmenta je za AFP dejal, da je Washington seznanjen s poročilom IAEA-ja in da tesno sodeluje s partnerskimi državami. Do zadnjih dogodkov prihaja v času, ko so zastali pogovori med Pjongjangom in Washingtonom.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je na drugem vrhu s tedanjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom ponudil razgradnjo dela kompleksa Jongbjon v zameno za olajšanje sankcij, a so njegovo ponudbo zavrnili.

Zagon reaktorja bi bila kršitev resolucij Združenih narodov

Severna Koreja je podvržena številnim mednarodnim sankcijam zaradi svojega programa jedrskega orožja in balističnih raket, katerih razvoj je hitro napredoval v obdobju trenutnega severnokorejskega voditelja. IAEA v poročilu tudi poudarja, da je morebitni zagon reaktorja resna kršitev resolucij Združenih narodov.

Severna Koreja je v času diplomatskih prizadevanj leta 2018 prekinila jedrska in raketna testiranja, vendar je nato leta 2020 sporočila, da je opustila moratorij, ki ga je sama razglasila. Sledila je vrsta izstrelitev raket kratkega dosega. Zadnji jedrski preizkus so izvedli leta 2017.