Pjongjang kljub mednarodnim sankcijam še naprej s polno paro razvija raketni program. Foto: Reuters
Pjongjang kljub mednarodnim sankcijam še naprej s polno paro razvija raketni program. Foto: Reuters

Po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA je bil preizkus "strateškega orožja velikega pomena" uspešen, država pa je tako dobila "še eno učinkovito sredstvo za odvračanje sovražnih sil".

Preizkus je potekal v soboto in nedeljo, rakete pa naj bi ob kroženju nad Severno Korejo in njenim morjem preletele 1500 kilometrov, kar pomeni, da bi lahko dosegle tudi Japonsko.

Severna Koreja je deležna mednarodnih sankcij zaradi svojega jedrskega in raketnega programa. Resolucije Varnostnega sveta ZN-a ji prepovedujejo preizkušanje balističnih raket, ne pa tudi vodenih raket, ki pa lahko prav tako nosijo jedrske konice.

Kim si želi majhnih bomb

Kot je za Reuters povedal Ankit Panda z ameriškega inštituta Carnegie Endowment for International Peace, je to prva severnokorejska vodena raketa, ki je označena za strateško, kar po njegovih besedah pomeni, da se lahko uporabi za jedrsko orožje.

Za zdaj še ni jasno, če je Pjongjang že razvil tehnologijo za razvoj majhnih jedrskih konic, ki bi jih lahko nosile vodene rakete, a severnokorejski voditelj Kim Džong Un je na začetku letošnjega leta dejal, da razvoj majhnih bomb njihova prednostna naloga.

Testiranje nove rakete je Severna Koreja izvedla po skupnih vojaških vajah med ZDA in Južno Korejo, ki so se po devetih dneh končale 26. avgusta in jih je Pjongjang kot tudi vse prejšnje ostro kritiziral.

Domnevne nove izstrelitve so prve od marca. Jedrskega preizkusa ali izstrelitve medcelinske balistične rakete medtem Severna Koreja ni izvedla od marca 2017.

Severna Koreja izstrelila raketo