V Severni Koreji so šele letos uradno potrdili primere covida-19. Foto: Reuters
V Severni Koreji so šele letos uradno potrdili primere covida-19. Foto: Reuters

"Takšno obvladovanje epidemije je čudež brez primere v svetovni zgodovini javnega zdravja," je v sredo na nacionalnem srečanju o ukrepih za boj proti epidemiji dejal Kim, potem ko oblasti že skoraj dva tedna niso poročale o sumu okužb, povezanih s covidom-19.

Kimova sestra Kim Jo Džong je medtem sporočila, da je severnokorejski voditelj med izbruhom epidemije zbolel tudi sam. "Kim je v dneh te karantenske vojne trpel za visoko vročino, vendar ni mogel ležati niti za trenutek, saj je razmišljal o ljudeh, za katere je odgovoren," je dejala in za izbruh covida-19 v državi okrivila Južno Korejo in posvarila pred povračilnimi ukrepi.

Kot je povedala sestra, je južna soseda čez mejo pošiljala s koronavirusom okužene letake. Južnokorejski aktivisti so več desetletij čez mejo pošiljali balone s propagandnimi letaki proti režimu v Pjongjangu, preden je Seul lani prepovedal te dejavnosti.

Seul se je na to že odzval in izrazil obžalovanje, da Pjongjang izreka nesramne, grozeče in neutemeljene obtožbe.

Vplivna Kimova sestra naj bi imela velik vpliv na vodenje države. Foto: Reuters
Vplivna Kimova sestra naj bi imela velik vpliv na vodenje države. Foto: Reuters

Covid-19 kot vročina

Severna Koreja je izbruh covida-19 prvič uradno potrdila sredi maja. Za boleznijo naj bi glede na podatke oblasti od konca aprila zbolelo 4,8 milijona prebivalcev. Pjongjang sicer okužbe označuje kot "primere vročine". Umrlo naj bi 74 ljudi.

Strokovnjaki menijo, da izjava o zmagi kaže na to, da Severna Koreja želi nadaljevati druge prednostne naloge, kot je spodbujanje gospodarstva ali izvedba novega jedrskega poskusa.

Vključno s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) pa že dolgo dvomijo o statističnih podatkih Pjongjanga glede števila okužb in trditvah, da je epidemijo obvladal. Država ima namreč enega najslabših zdravstvenih sistemov na svetu. Ima slabo opremljene bolnišnice, malo enot za intenzivno nego in naj ne bi imela zdravil ali cepiv proti covidu-19.