Kirgiški predsednik Suronbaj Šenbekov je napovedal, da bi lahko odstopil. Foto: Reuters
Kirgiški predsednik Suronbaj Šenbekov je napovedal, da bi lahko odstopil. Foto: Reuters

Predsednik Kirgizije je napovedal, da bi lahko odstopil, ko bo določen datum novih volitev in ko bodo v parlamentu in njegovem uradu potrdili spremembe v vladi.

"Ko bodo potrjene legitimne izvršne oblasti in se bomo vrnili na pot zakonitosti, sem pripravljen zapustiti položaj predsednika Kirgizije," je dejal prvi mož države, ki se od izbruha protestov v ponedeljek sicer še ni pojavil v javnosti.

Medtem je v prestolnici, kjer vztrajajo protesti, do 21. oktobra razglasil izredne razmere, uvedel policijsko uro in na ulice poslal vojsko. Ni jasno, koliko vojakov, ki bodo uporabljali vojaška vozila in preprečevali oborožene spopade, bo delovalo v mestu.

Medtem so iz Rusije sporočili, da v Kirgiziji vladata "zmeda in kaos".

Sorodna novica Odstopila premier in predsednik parlamenta v Kirgiziji, volitve razveljavili

Novi vladajoči iz vrst protestnikov

Potem ko so vdrle v vladno stavbo in izsilile razveljavitev volitev, se skupine iz vrst opozicije prepirajo med sabo. Glede tega, kdo bo vodil začasno vlado, si niso edini.

Več političnih strank in gibanj sicer za petek napoveduje nove proteste, številni se bojijo izbruha novih nemirov med predstavniki različnih skupin. Šenbekov je dejal, da bi morale varnostne sile poskrbeti, da bodo poslanci lahko zasedali. Nadzor nad zgradbo parlamenta so sicer prevzeli protestniki.

Kirgiški predsednik je tudi poudaril, da želi "legitimizirati imenovanja" visokih predstavnikov države.

Parlament je za novega premierja v torek potrdil populista Sadirja Žaparova, ki so ga protestniki v ponedeljek izpustili iz zapora.

Predstavniki opozicije so sporočili, da imajo nadzor nad uradom generalnega tožilca, svetom za nacionalno varnost in notranjim ministrstvom.

Protestniki so prepričani, da so bile volitve nične. Foto: Reuters
Protestniki so prepričani, da so bile volitve nične. Foto: Reuters

Razveljavljene volitve

Nedeljske volitve, ki so jih zaradi domnevnih množičnih prevar v torek razveljavili, so v Kirgiji sprožile novo krizo.

Izbruhnili so protesti in izgredi, v katerih je umrl najmanj en človek, več sto jih je bilo ranjenih.

Na volitvah v parlament so sedemodstotni prag presegle štiri od 16 strank. Stranki Birimdik (Enotnost) in Mekenim Kirgizistan (Moja domovina Kirgizija) sta prejeli vsaka po četrtino glasov. V parlament pa sta vstopili še provladni stranki Kirgizija z osmimi odstotki in opozicijska Združena Kirgizija s sedmimi odstotki podpore.

Edini dve stranki, ki odkrito nasprotujeta predsedniku, sta ostali globoko pod parlamentarnim pragom.