Pred stavbo parlamenta se je zbralo okoli 5000 protestnikov. Foto: Reuters
Pred stavbo parlamenta se je zbralo okoli 5000 protestnikov. Foto: Reuters

Parlament je za novega premierja potrdil Sadirja Žaparova, ki so ga protestniki v ponedeljek izpustili iz zapora. Izvoljen je bil na izredni seji parlamenta, ki je potekala v hotelu, saj so parlamentarno zgradbo zasedli protestniki.

Na isti seji je s položaja predsednika parlamenta odstopil Dastan Žumabekov.

Volitve razveljavili

Osrednja volilna komisija v Kirgiziji je zaradi številnih kršitev med volilnim procesom in v predvolilnem obdobju razveljavila nedeljske parlamentarne volitve. Pred tem so protestniki zasedli parlament in predsednikove prostore ter vladna poslopja.

V Kirgiziji so po nedeljskih parlamentarnih volitvah v ponedeljek zvečer izbruhnili nemiri. Pripadniki opozicije so zahtevali razveljavitev volitev, vdrli so v pisarno predsednika države in izpustili nekdanjega voditelja.

Protesti so se sprva začeli mirno, do večera se je zbralo od 5000 do 6000 protestnikov, nato pa so izbruhnili spopadi s policijo, ki jih je več ur skušala razgnati s šok granatami, vodnimi topovi in solzivcem. V spopadih je bilo po navedbah zdravstvenega ministrstva poškodovanih okrog 590 ljudi, en človek pa je umrl.

Novo začasno vodstvo države

Predsednik Šenbekov je pozval volilno komisijo, naj preveri izide nedeljskih volitev in jih razveljavi, če so se pojavile kršitve, kar je volilna komisija tudi storila.

Šenbekov je sporočil tudi, da ima razmere pod nadzorom, da pa je varnostnim silam naročil, naj ne prelivajo krvi. Iz njegove pisarne so sporočili, da bodo skušali umiriti razmere, zato bodo na pogovore povabili predstavnike vseh 16 strank, ki so sodelovale na volitvah.

Voditelji protestnikov so se tudi razglasili za začasne voditelje države in začeli prevzemati vladne položaje. Kirgiška vlada je sporočila, da nadaljuje delo v posebnem režimu. "Specializirane državne strukture delajo za zagotavljanje javne varnosti in reda," so zapisali na vladi.

OVSE: Verodostojni očitki o kupovanju glasov

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) je že v ponedeljek opozorila na očitke o kupovanju glasov na volitvah. Te obtožbe je OVSE označil za verodostojne, zaradi česar je izrazil zaskrbljenost. Izpostavili so tudi vprašanje transparentnosti pri financiranju kampanj in prepoved nekaterih vrst donacij strankam. Sicer pa so bile volitve na splošno dobro organizirane, kandidati so lahko svobodno izvajali kampanjo, so dodali neodvisni opazovalci OVSE-ja.

Protestniki so se pred parlamentom zbrali že v ponedeljek, ko jih je protiizgredniška policija razgnala z vodnim topom in solzivcem.

Izidi razveljavljenih volitev

Na volitvah v parlament so sedemodstotni prag presegle štiri od 16 strank, od tega le ena opozicijska, ki so se potegovale za mesta v 120-članskem parlamentu. Tri od izvoljenih strank pa so zveste proruskemu Šenbekovu. Stranki Birimdik (Enotnost) in Mekenim Kirgizistan (Moja domovina Kirgizija) sta prejeli vsaka po četrtino glasov.

Edini dve stranki, ki odkrito nasprotujeta predsedniku, sta ostali globoko pod parlamentarnim pragom. V ponedeljek je 12 opozicijskih strank v skupni izjavi sporočilo, da ne sprejemajo izida volitev.

Predsednik države Sorunbaj Šenbekov glavnega zaveznika vidi v Moskvi. Foto: Reuters
Predsednik države Sorunbaj Šenbekov glavnega zaveznika vidi v Moskvi. Foto: Reuters

Protestniki nekdanjega predsednika osvobodili brez uporabe sile

Pred poslopjem parlamenta, ki je znano kot Bela hiša, se je zbralo več tisoč protestnikov, nekaj jih je tudi preplezalo ograjo in vdrlo v stavbo. Odpravili so se do pisarne predsednika Šenbekova in skozi okno metali papirje. Nekatere dele stavbe je zajel ogenj, poroča BBC.

Po navedbah enega izmed protestnikov je v zgradbo, v kateri sta tudi pisarni župana Biškeka in generalnega tožilca, vdrlo okoli 2000 ljudi. "Nihče je ni skušal braniti, ko je množica vstopila," je povedal eden izmed protestnikov. Dodal je, da je bilo v poslopju zgolj tehnično osebje, ki je kmalu odšlo.

Protestniki so na prosto izpustili tudi nekdanjega predsednika države Almazbeka Atambajeva, ki v zaporu čaka na sojenje zaradi obtožb o korupciji. Njegov zaveznik Adil Turdukuov je dejal, da so ga osvobodili "brez sile ali uporabe orožja". Uradniki službe za nacionalno varnost jim tega niso skušali preprečiti, je dodal.

Na posnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, je videti 64-letnega nekdanjega predsednika, kako po odhodu iz zapora pozdravlja svoje podpornike. Prestajal je 11-letno zaporno kazen, na katero je bil obsojen zaradi nezakonite izpustitve vodje tolpe.

Voditelji protestnikov so se razglasili za začasne voditelje države in začeli prevzemati vladne položaje.