Kitajska zanika zapiranje Ujgurov v taborišča. Pravi, da so to centri za poklicno izobraževanje. Foto: Reuters
Kitajska zanika zapiranje Ujgurov v taborišča. Pravi, da so to centri za poklicno izobraževanje. Foto: Reuters

V skupni izjavi po tridnevnem vrhu so voditelji Združenega kraljestva, ZDA, Francije, Nemčije, Italije, Japonske in Kanade pozvali Kitajsko k spoštovanju človekovih pravic manjšin v pokrajini Sinkiang, kjer med drugim živi muslimanska manjšina Ujgurov.

Obsodili so tudi kršenje človekovih pravic aktivistov v Hongkongu. Ameriški predsednik Joe Biden pa je dejal, da mora Kitajska "začeti delovati bolj odgovorno v smislu mednarodnih norm glede človekovih pravic in transparentnosti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajsko veleposlaništvo v Londonu je v današnjem odzivu G7 obtožilo vmešavanja v kitajske notranje zadeve. "Skupina G7 izkorišča vprašanja, povezana s Sinkiangom za politične manipulacije in vmešavanje v kitajske notranje zadeve, čemur odločno nasprotujemo," so sporočili. G7 so obtožili "laži, govoric in neutemeljenih obtožb".

Organizacije za človekove pravice obtožujejo Peking, da je okoli milijon pripadnikov Ujgurov in drugih muslimanskih manjših v Sinkiangu zaprl v taborišča. Peking zlorabe zanika in trdi, da so to centri za poklicno izobraževanje, v katerih naj bi izkoreninili islamski ekstremizem in terorizem.

"Spodbujali bomo svoje vrednote, vključno s pozivi Kitajski k spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin," so zapisali voditelji G7.

G7 želi novo preiskavo izvora novega koronavirusa

Voditelji držav skupine G7 so se zavzeli tudi za novo preiskavo izvora novega koronavirusa na Kitajskem, ki bi jo vodila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). V sklepni izjavi so pozvali k transparentni preiskavi, ki jo bodo vodili strokovnjaki.

Kitajsko veleposlaništvo je, ne da bi se opredelilo do poziva k novi preiskavi, v odzivu zapisalo le, da mora biti preiskava znanstvena, objektivna in pravična. "Pandemija še vedno divja po svetu, s sledljivostjo, ki ne sme biti politizirana, pa se morajo ukvarjati svetovni znanstveniki," so zapisali.

Novi koronavirus se je prvič pojavil konec lanskega leta na Kitajskem. Prva preiskava, ki so jo izvedli mednarodni strokovnjaki WHO-ja, ugotovitve pa so objavili marca, ni podala trdnih ugotovitev o izvoru virusa. Preiskavo so nato kritizirali zaradi pomanjkanja preglednosti in pomanjkljivega dostopa do podatkov na Kitajskem.

Voditelji G7 so napovedali zagon nove svetovne infrastrukturne pobude v odgovor na kitajsko pobudo En pas, ena pot oziroma novodobno svilno pot. Pobuda bo namenjena vlaganjem v izgradnjo infrastrukture v najrevnejših državah. Biden je ob tem poudaril, da bo ta projekt "veliko pravičnejši" od kitajskega. Kitajsko veleposlaništvo je v odzivu ocenilo, da obtožbe niso skladne z dejstvi.