Protest Ujgurov v Turčiji. Foto: EPA
Protest Ujgurov v Turčiji. Foto: EPA

Mednarodna organizacija za človekove pravice v poročilu na 160 straneh, ki vključuje pričanja nekdanjih pripornikov v taboriščih za prevzgojo v Šindžjangu, podrobno opisuje sistematično, organizirano, množično zapiranje, mučenje in preganjanje. "Kitajske oblasti so ustvarile distopično peklensko pokrajino osupljivih razsežnosti," je opozorila generalna sekretarka AI-ja Agnes Callamard. "Muslimanske manjšine se soočajo z zločini proti človečnosti in drugimi resnimi kršitvami človekovih pravic," je dodala.

Sorodna novica Neodvisno poročilo: Kitajska nad Ujguri izvaja kulturni in demografski genocid

Poročilo opisuje, kako kitajske oblasti od začetka leta 2017 arbitrarno zapirajo pripadnike Ujgurov in drugih muslimanskih manjšin v pokrajini. Več 100.000 jih je bilo napotenih v zapore, več 100.000 drugih, morda celo milijon ali več, pa v internacijska taborišča.

AI je opravil pogovore z več kot 50 nekdanjimi priporniki, ki so bili zaprti, ker so posedovali fotografije z versko vsebino ali imeli stike z nekom v tujini. Številni so opisali, da so jih najprej odpeljali na zaslišanje na policijsko postajo, kjer so jih z verigami in lisicami priklenili na stol. Povedali so, da so bili pretepanje, odrekanje spanca in prostorska stiska pogosti, v taboriščih pa niso imeli nobene zasebnosti. Vsakodnevni del življenja v taboriščih naj bi bili tudi elektrošoki, visenje s stropa, prisilno učenje mandarinščine in komunistična indoktrinacija.

Molitev Ujgurov in drugih musliamanskih manjšin v Kašgarju v Šindžjangu. Foto: EPA
Molitev Ujgurov in drugih musliamanskih manjšin v Kašgarju v Šindžjangu. Foto: EPA

ZDA: Kitajska izvaja genocid

"Kitajska vlada se je izjemno potrudila, da je prikrila kršitve mednarodnega prava o človekovih pravicah v Šindžjangu," je opozoril AI. Ameriška vlada očita kitajskim oblastem, da v Šindžjangu izvajajo genocid. Velika Britanija ravnanja z Ujguri ni označila s to besedo, se je pa pridružila ZDA in Nemčiji pri pozivu Pekingu, naj konča represijo nad manjšino.

Kitajske oblasti vztrajno zanikajo, da se v omenjeni pokrajini dogajajo zlorabe, in trdijo, da gre za prostovoljne centre za poklicno izobraževanje, v katerih naj bi izkoreninili ekstremizem in terorizem, nudijo pa jim tudi podporo pri iskanju zaposlitve.

Podobno poročilo je aprila izdala tudi organizacija Human Rights Watch.