Novi koronavirus so prvič zaznali konec leta 2019. Foto: Reuters
Novi koronavirus so prvič zaznali konec leta 2019. Foto: Reuters

V poročilu ameriških obveščevalnih služb piše, da je več raziskovalcev v Inštitutu za virologijo v Vuhanu na Kitajskem zbolelo novembra 2019 in da so morali biti hospitalizirani. Ni jasno, ali so zboleli za covidom-19, iz laboratorija pa zanikajo ameriške navedbe, ki naj bi bile laž z namenom promocije teorije, da bolezen izvira iz laboratorija.

Znanstveniki, povezani z omenjenim inštitutom, so sicer dejali, da inštitut ni prišel v stik s covidom-19 pred 30. decembrom 2019.

Anthony Fauci, direktor ameriškega Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni, je dejal, da znanstveniki še vedno menijo, da se je bolezen pojavilo naravno, a da je ključno, da se to potrdi z dodatnimi raziskavami, poroča ameriški CNN. Sam je ta teden dejal, da ni prepričan, da se je bolezen pojavila naravno.

Svetovalec Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Jamie Metzl je dejal, da je mogoče, da je novi koronavirus nastal v laboratoriju, medtem ko so znanstveniki delali z virusi z namenom razvoja cepiv. Metzl, ki je delal na ameriškem zunanjem ministrstvu v času predsednika Billa Clintona, meni, da je verjetno, da prišlo do nesreče, ki ji je sledilo prikrivanje.

Več držav članic Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) poudarja pomen ugotoviti, kako se je covid-19 razširil med ljudi. Ugotoviti, kako se je novi koronavirus začel širiti, je namreč ključno za preprečevanje izbruhov v prihodnosti, piše Guardian.

Poročilo WHO-ja ni potrdilo izvora

WHO in kitajska vlada sta izvedla podrobno raziskavo o morebitnih izvorih bolezni. Rezultati so bili objavljeni marca. Raziskava je ugotovila, da je mogoče, da je prišlo do prenosa bolezni na ljudi neposredno od netopirjev, bolj pa verjetno pa preko posredne vrste, ki je bolezen dobila od netopirjev, nato pa jo prenesla na ljudi. A ta raziskava ni dokončno ugotovila izvora.

Poročilo WHO-ja trdi, da je teorija o izvoru v laboratoriju, "izjemno neverjetna", čeprav priznava dejstvo, da pred decembrom 2019 ni bilo okuženih delavcev v laboratoriju, kot dokaz proti tej teoriji. Ob tem so v WHO-ju kljub končani raziskavi pozivali k dodatnim preiskavam in odprtosti kitajske strani.

Na začetku izbruha so kitajske oblasti zanj krivile tržnico z morsko hrano v Vuhanu. Metzl zdaj pravi, da je bila to pravzaprav laž. CNN tako poroča, da je veliko dokazov, da je skušala kitajska vlada prikriti obstoj virusa. Pri tem ameriški medij navaja, da je na Kitajskem več ljudi, žvižgačev, opozarjalo na virus, za kar so plačali ceno. Nekateri so izginili, drugi so bili prijeti, nekateri so se okužili in umrli.

Metzl pravi, da je Kitajska prvi mesec vso svojo energijo vlagala v prikrivanje, namesto v reševanje problema, zato je kriza nato postala svetovna, še poroča CNN. ZDA in druge države so kritizirale pomanjkanje transparentnosti Kitajske.