Kitajske vojaške vaje naj bi trajale do nedelje. Foto: Reuters
Kitajske vojaške vaje naj bi trajale do nedelje. Foto: Reuters

Po koncu obiska predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa v Tajvanu, ki ga ima Peking za svoje ozemlje, je začela Kitajska v vodah okoli otoka obsežne vojaške vaje. Na nekaterih območjih vaje potekajo tudi le 20 kilometrov od Tajvana, ki Pekingu očita, da skuša spremeniti status quo v regiji.

Tajvansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je Kitajska izstrelila več balističnih raket Dongfeng v morje na severovzhodni in jugozahodni strani otoka. Že pred tem je ministrstvo sporočilo, da so njihove oborožene sile v bojni pripravljenosti in da vojaške vaje pozorno spremljajo. Tajvan je pripravljen na konflikt, a ga ne bo iskal, so zatrdili.

Približno 10 kitajskih vojaških ladij je v sredo ponoči prečkalo sredinsko črto v Tajvanski ožini, ki predstavlja de facto mejo na morju med Tajvanom in Kitajsko, in se tam zadrževalo do poldneva po krajevnem času. V četrtek zjutraj naj bi črto prečkalo tudi več kitajskih letal.

Življenje v Tajpeju poteka po ustaljenih tirnicah, a številni prebivalci so zaskrbljeni zaradi napetosti s Kitajsko. Foto: Reuters
Življenje v Tajpeju poteka po ustaljenih tirnicah, a številni prebivalci so zaskrbljeni zaradi napetosti s Kitajsko. Foto: Reuters

Tajvan je vojaške vaje označil za zračno in pomorsko blokado, medtem ko ZDA menijo, da je Kitajska neodgovorna in bi ji lahko stvari ušle izpod nadzora. Po mnenju Tajpeja vaje kršijo pravila ZN-a, vdirajo na tajvansko ozemlje in ogrožajo svobodno premikanje po zraku in morju. Vladajoča tajvanska Demokratska progresivna stranka je vaje označila za "neodgovorno, nelegitimno vedenje".

Kitajski zunanji minister Vang Ji je obisk Pelosi označil za maničnega, neodgovornega in neracionalnega. Kot je pojasnil na srečanju zunanjih ministrov Združenja držav jugovzhodne Azije (ASEAN) je Kitajska naredila vse, da bi se izognila krizi, a ne more dopustiti ogrožanja njenih temeljnih interesov. Po njegovih besedah se bo Tajvan "eventualno vrnil v naročje domovine".

Ministri ASEAN-a pozvali k zadržanosti

Zunanji ministri Združenja držav jugovzhodne Azije (ASEAN) so glede Tajvana strani danes pozvali k skrajni zadržanosti. Opozorili so na tveganje, da se razmere sprevržejo v "odprte konflikte" z nepredvidljivimi posledicami.

Zunanji ministri desetčlanskega združenja ASEAN so na srečanju v kamboškem glavnem mestu Phnom Penh strani posvarili pred "provokativnimi dejanji".

Položaj bi "lahko povzročil napačne ocene, resno konfrontacijo, odprte konflikte in bi imel nepredvidljive posledice med velikimi silami", so zapisali v skupni izjavi.

Združenje se je ob tem ponudilo kot posrednik za spodbujanje "miroljubnega dialoga med vsemi stranmi" s ciljem umiritve napetosti.

Tajvansko zunanje ministrstvo je Kitajsko obtožilo, da posnema Severno Korejo s svojim obnašanjem. Preostale države je pozvalo k podpori demokratičnemu otoku in skupni obrambi svobode ter demokracije.

Tajvanski svet za odnose s celinsko Kitajsko je Peking opozoril, da sila ne bo rešila težav in vojaške vaje ne bodo spremenile dejstva, da obe strani ne pripadata druga drugi. Komunistično partijo so še pozvali, naj preneha ustrahovati Tajvan.

Tovorne ladje se preusmerjajo

Zaradi kitajskih vojaških vaj okoli otoka so številne trgovske ladje preusmerile smer svoje plovbe stran od Tajvanske ožine, ki je ena od najprometnejših pomorskih poti na svetu, saj gre prek nje po podatkih BBC-ja polovica vsega tovora v zabojnikih in 88 odstotkov največjih tovornih ladij. Kitajska je pozvala, naj se v času vaj ladje in letala izogibajo omenjenih voda in zračnega prostora.

Na mednarodnem letališču v Tajpeju so odpovedali že več kot 50 mednarodnih poletov.

Napetosti in z njo povezane motnje v tovornem prometu bi lahko povzročile znatne prekinitve v dobavnih verigah in imele posledice za vse svetovno gospodarstvo.

Rakete v japonsko izključno gospodarsko cono

Zaskrbljenost glede območij, na katerih potekajo vojaške vaje, je izrazila tudi Japonska, saj naj bi se ta prekrivala z njeno izključno gospodarsko cono, kamor so po navedbah Tokia že padle kitajske balistične rakete, je novinarjem v Tokiu dejal obrambni minister Nobuo Kiši. Ob tem je pojasnil, da je število devetih izstrelkov ocena japonske strani.

Japonska je "vložila protest Kitajski po diplomatski poti", je še dejal Kiši in zadevo označil za "resno težavo, ki vpliva na našo nacionalno varnost in varnost naših državljanov". Peking je sporočil, da njene "tako imenovane" izključne gospodarske cone ne priznava.

Ameriška letalonosilka pluje proti Tajvanu. Foto: Reuters
Ameriška letalonosilka pluje proti Tajvanu. Foto: Reuters

Ameriška mornarica je sporočila, da proti delu oceana jugovzhodno od Tajvana pluje letalonosilka Ronald Reagan s pripadajočo skupino vojaškega ladjevja. "USS Ronald Reagan in njena udarna skupina plujejo v Filipinskem morju in nadaljujejo načrtovane operacije kot del svoje rutinske patrulje v podporo svobodni in odprti indijsko-pacifiški regiji," je dejal tiskovni predstavnik mornarice.

Ameriški zunanji minister Anthony Blinken je dejal, da bo odgovornost za kakršno koli krizo na strani Kitajske, ob tem pa še enkrat poudaril, da postanek Pelosi v Tajpeju nikakor ne spreminja ameriške politike, ki še vedno podpira eno Kitajsko.

Peking načrtuje "ponovno izobraževanje" Tajvancev

Kitajski veleposlanik v Franciji Lu Šaje je medtem na francoski televiziji dejal, da se bo po "ponovni združitvi" s Tajvanom Peking osredotočil na "ponovno izobraževanje". Ta izraz so kitajske oblasti uporabljale ob pridržanju pripadnikov večinoma muslimanskih manjšin v severozahodni regiji Sinkiang.

Obisk Nancy Pelosi je bil najvišji ameriški politični obisk Tajvana v 25 letih, Kitajska pa ga je označila za kršenje njene suverenosti. Peking je Washingtonu tudi zagrozil, češ da se "s tistim, ki se igra z ognjem, ne bo dobro končalo, kdor užali Kitajsko, pa mora biti kaznovan".

ZDA imajo do Tajvana ambivalenten odnos. Na eni strani spoštujejo politiko "ene Kitajske" in uradno priznavajo le vlado v Pekingu, na drugi pa ohranjajo "robusten neformalni" odnos z otokom. Washington tako Tajvanu prodaja tudi orožje.

Po Tajvanu obisk Južne Koreje

Nancy Pelosi je danes v Seulu znova potrdila zavezanost ZDA jedrski razorožitvi Severne Koreje in izrazila zaskrbljenost zaradi vse večjih napetosti na Korejskem polotoku.

Stopnjevanje groženj Severne Koreje je skrb vzbujajoče, je po srečanju s predsednikom južnokorejskega parlamenta Kim Jin-pyojem dejala Pelosi, ki je imela na programu tudi obisk demilitariziranega območja na meji s Severno Korejo.

Pelosi je z južnokorejskim kolegom razpravljala o "resnih razmerah" in vse večji grožnji, ki jo predstavljajo severnokorejski programi jedrskega orožja.

Prizadevanja za jedrsko razorožitev Severne Koreje in za dosego miru z mednarodnim sodelovanjem in dialogom temeljijo na "močnem in razširjenem odvračanju Severne Koreje", sta po pogovorih poudarila Pelosi in Kim. Med drugim sta poudarila tudi krepitev vezi med državama, ne le na varnostnem, ampak tudi na gospodarskem in tehnološkem področju.

Severna Koreja medtem od začetka letošnjega leta znova intenzivneje izvaja provokacije s testiranjem raket, med drugim je prvič po letu 2017 izstrelila medcelinsko balistično raketo, s čimer krši resolucije Varnostnega sveta ZN-a, ki ji takšne teste prepovedujejo.

Pelosi se je v Seulu sešla z najvišjimi parlamentarnimi predstavniki, z južnokorejskim predsednikom Yoon Suk-yeolom, ki je ta teden na dopustu, pa se ni srečala osebno, ampak se je z njim pogovarjala po telefonu. Yoon se zato spoprijema z vse ostrejšimi kritikami, tudi poslanci njegove stranke so opozorili na dejstvo, da ni bila poslana nobena uradna delegacija, ki bi pozdravila ameriško kongresnico.

V petek bo Pelosi na delovnem zajtrku sprejel premier Fumio Kišida, sešla pa se bo tudi s predsednikom japonskega predstavniškega doma Hirojukijem Hosodo.

Kitajska rožlja z orožjem v okolici Tajvana