Zunanja ministra Hondurasa in Kitajske, Enrique Reina in Čin Gang. Foto: EPA
Zunanja ministra Hondurasa in Kitajske, Enrique Reina in Čin Gang. Foto: EPA

Kitajsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da sta se vladi Kitajske in Hondurasa odločili za medsebojno priznanje in vzpostavitev diplomatskih odnosov s takojšnim učinkom.

Zunanja ministra obeh držav, Enrique Reina in Čin Gang, sta glede na posnetek kitajske državne televizije CCTV ob tem v Pekingu podpisala skupno izjavo. Čin je še sporočil, da Kitajska na čimprejšnji obisk vabi predsednico Hondurasa Xiomaro Castro.

Reina je že v soboto zvečer naznanil, da je v skladu z navodili predsednice Castro Tajvan obvestil o odločitvi za končanje diplomatskih odnosov med državama.

"Vlada Republike Honduras priznava obstoj le ene Kitajske na svetu in da je vlada Ljudske republike Kitajske edina legitimna vlada, ki predstavlja celotno Kitajsko," so navedli na ministrstvu. Dodali so še, da je Tajvan "neodtujljiv del ozemlja Kitajske".

Tajvanska predsednica Caj Ing Ven je v odzivu sporočila, da je odločitev Hondurasa del "prisile in ustrahovanja", ki ju Kitajska izvaja nad zaveznicami Tajpeja. "Kitajska že dolgo zatira mednarodni prostor Tajvana in enostransko ogroža regionalni mir in stabilnost," je še dodala v izjavi.

Čeprav Tajvan deluje neodvisno od celinskega dela Kitajske od konca državljanske vojne leta 1949, Peking otok obravnava kot del lastnega ozemlja. K ponovni združitvi je na nedavnem zasedanju ljudskega kongresa znova pozval tudi kitajski predsednik Ši Džinping.

Po izgubi Hondurasa in v zadnjih letih še več drugih latinskoameriških držav Tajpej trenutno ohranja uradne diplomatske stike še z 12 članicami ZN-a in Vatikanom. Kljub načelu ene Kitajske pa Tajvan še naprej goji tesne stike s številnimi drugimi državami, uživa pa tudi močno finančno in vojaško podporo ZDA.