Caj Ing Ven. Foto: EPA
Caj Ing Ven. Foto: EPA

Kitajska je izrazila nasprotovanje takšnemu srečanju. Če se bo zgodilo, bi to lahko vodilo v "resno konfrontacijo". ZDA so odgovorile, da naj se Peking ne odzove pretirano na potovanje predsednice Caj.

Kot je po poročanju BBC-ja dejal tiskovni predstavnik sveta Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby, bi ZDA rade videle "normalen tranzit brez posebnega dogajanja". Dodal je, da gre za sedmo potovanje Caj Ing Ven skozi ZDA v času njenega vodenja Tajvana in da so skozi ZDA potovali tudi drugi predsedniki Tajvana.

To bo sicer 29. potovanje aktualnega predsednika oziroma predsednice Tajvana skozi ZDA od prvega leta 1994.

Caj je v New York prispela v sredo, pred njenim hotelom pa so jo pričakali tako protestniki kot podporniki.

Ta teden bo odletela v Gvatemalo in Belize, kjer naj bi okrepila zavezništvo teh držav s Tajvanom. Prejšnji teden je sicer Honduras prekinil stike s Tajvanom in jih vzpostavil s Kitajsko. Tajvan tako priznava le še 13 držav po svetu.

Caj se bo nato vračala skozi Los Angeles, kjer bi se lahko sestala z McCarthyem, poročajo ameriški mediji.

Peking: ZDA spodkopavajo kitajsko suverenost

Kitajska odpravnica poslov v Washingtonu Šu Šuejuan je ZDA medtem obtožila, da zagovarja neodvisnost Tajvana.

Šu je na tiskovni konferenci dejala, da bi lahko obiski tajvanskih voditeljev v ZDA ali obiski ameriških voditeljev v Tajvanu vodili v "še eno resno, resno, resno konfrontacijo v odnosih med Kitajsko in ZDA".

S tem, ko tajvanski voditeljici dovoljuje, da pride v ZDA, ta država "resno spodkopava kitajsko suverenost in ozemeljsko celovitost", je dodala Šu. Washingtonu je svetovala, naj ne se ne spet igra z ognjem glede vprašanja Tajvana.

Obisk Caj Ing Ven v ZDA so ostro obsodili tudi na kitajskem ministrstvu za zunanje zadeve in v uradu za tajvanske zadeve. Obisk naj bi kršil načelo "ene Kitajske", po katerem je Tajvan neodtujljivi del Kitajske.

Tajvan se ima za neodvisno državo, Kitajska pa otok obravnava kot provinco, ki se bo slej ko prej spet združila s celinskim delom države, pri čemer Peking ne izključuje, da bo ta cilj dosegel z uporabo sile.

Lani so bili odnosi med Kitajsko, Tajvanom in ZDA izjemno napeti zaradi obiska McCarthyjeve demokratske predhodnice Nancy Pelosi v Tajpeju.

Kitajska se je na obisk, ki mu je nasprotovala, odzvala z obsežnimi vojaškimi vajami v vodah ob Tajvanu.