Foto: EPA
Foto: EPA

V nekaterih mestih po državi odpirajo okrožja in podjetjem in trgovinam spet dovolijo delati, čeprav potrjujejo nove okužbe.

Zdravstvene oblasti sicer pri oznanjanju rahljanja ukrepov niso omenile protestov, med katerimi je prišlo tudi do spopadov s policijo.

Protesti so bili največji v celinski Kitajski, odkar je predsednik Ši Džinping pred desetletjem prevzel položaj.

Kljub skoraj rekordnim številom okužbe je podpredsednica vlade Sun Čunlan, ki nadzira ukrepe proti covidu-19, dejala, da je moč virusa, da povzroči bolezen, oslabela, poročanje kitajskih medijev navaja BBC. Sun je pozvala tudi k nadaljnji "optimizaciji" politik na področju testiranja, zdravljenja in karanten. Predtem so oblasti svarile pred smrtonosnostjo virusa.

"Nove razmere zahtevajo nove naloge," je dejala. Po oceni francoske tiskovne agencije AFP to nakazuje, da bo Peking kmalu omilil pristop v boju proti pandemiji, ki je oviral gospodarstvo in vsakdanje življenje.

Manj kot 24 ur po nasilnih protestih v Gvangdžovu na jugu države so tamkajšnje oblasti v najmanj sedmih okrožjih sporočile, da umikajo začasno zaprtje. V enem bodo tako dovolili spet pouk v živo, odprli bodo tudi restavracije in kina.

V mestu so v sredo napovedali odpravo vsakodnevnega množičnega testiranja za tiste, ki jim ni treba pogosto zapuščati doma, kot so starejši in dojenčki.

Medtem v soseski na vzhodu Pekinga v skladu z novimi pravili dovoljujejo okuženim ljudem z lažjimi simptomi, da ostanejo v domači osamitvi. V osamitvi pa morajo ostati tudi sosedje na istem nadstropju in na treh nadstropjih zgoraj in spodaj. Vendarle pa gre za velik odmik od prejšnjega protokola, po katerem so bile cele skupnosti zaprte po več tednov, tudi če je bil okužen en sam človek.

V Pekingu so v sredo odpravili vsakodnevno množično testiranje za tiste, ki jim ni treba pogosto zapuščati doma. Za vstop v javne prostore pa morajo še vedno imeti negativen izid testa na okužbo, ki je star največ 48 ur. V okrožju Haižu pa so medtem naredili še korak dlje in sporočili, da se morajo vsakodnevno testirati le še zaposleni v določenih sektorjih, kot so zdravstvo, farmacevti in dostavljavci.

Predstavniki zdravstvenih oblasti so ta teden dejali, da bodo upoštevali zaskrbljenost javnosti, in sporočili, da bi morali covidna pravila uveljavljati bolj fleksibilno.

Obenem zdravstveni strokovnjaki svarijo pred razširjeno boleznijo in številnimi smrtnimi primeri, če bodo ukrepi preveč zrahljani, preden se bo cepljenje starejših pospešilo.