Peking si prizadeva cepiti najbolj ranljivo prebivalstvo. Foto: EPA
Peking si prizadeva cepiti najbolj ranljivo prebivalstvo. Foto: EPA

Po nekaterih napovedih bi lahko zaradi strmega povečanja števila okužb naslednje leto na Kitajskem zaradi covida-19 umrlo več kot milijon ljudi.

"WHO je zelo zaskrbljen zaradi razvoja dogodkov na Kitajskem in vse pogostejšimi poročili o hudi bolezni," je dejal generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros je dodal, da za celovitejšo oceno razmer potrebujejo bolj podrobne podatke o resnosti bolezni, sprejemov v bolnišnice in potreb oddelkov za intenzivno nego.

Na Kitajskem po spremembi meril brez smrtnih žrtev zaradi covida-19

Medtem je Peking sporočil, da v zadnjih dveh dneh na Kitajskem zaradi covida-19 ni umrl nihče, potem ko so spremenili merila za ugotavljanje smrti zaradi virusa SARS-CoV-2.

Zaradi zmanjšanega obsega testiranja na Kitajskem ni mogoče natančno določiti števila okužb s covidom-19. Foto: Reuters
Zaradi zmanjšanega obsega testiranja na Kitajskem ni mogoče natančno določiti števila okužb s covidom-19. Foto: Reuters

V skladu s spremembami se v uradni evidenci navajajo le še primeri, ko bolnik umre neposredno zaradi respiratorne odpovedi, ki jo je povzročil virus. Pred uvedbo sprememb so se kot smrtni primeri covida-19 šteli tudi tisti bolniki, ki so umrli zaradi drugih bolezni, medtem ko so bili okuženi z novim koronavirusom.

V državi so od ukinitve politike ničelne tolerance do covida-19 v začetku tega meseca sicer uradno ugotovili le sedem smrtnih primerov, oblasti pa so danes en primer iz uradne evidence umaknile.

"Trenutno po okužbi z različico omikron glavni vzrok smrti ostajajo osnovne bolezni," je v torek na novinarski konferenci kitajske nacionalne zdravstvene komisije (NHC) dejal Vang Gvičjang iz prve univerzitetne bolnišnice v Pekingu. "Starejši ljudje imajo druge osnovne bolezni, le zelo malo jih umre neposredno zaradi odpovedi dihanja, ki jo povzroči covid-19," je pojasnil.

Kritike novih pravil

Nekateri strokovnjaki so do spremembe meril kritični. Višji sodelavec za svetovno zdravje pri Svetu za mednarodne odnose v New Yorku Jandžong Huang je opozoril, da bo zaradi spremembe meril veliko primerov ostalo nepotrjenih.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

"Opredelitev, ki se osredinja na odpoved dihanja, bo izpustila veliko smrti zaradi covida-19," je dejal in dodal, da gre za obratno opredelitev od mednarodne norme, sprejete sredi aprila med izbruhom okužb v Šanghaju, po kateri se za umrlega zaradi covida-19 šteje vsakdo, ki je umrl, medtem ko je imel to bolezen.

Na Kitajskem so danes sicer potrdili 3049 novih primerov okužb. Prejšnji teden so oblasti priznale, da je od opustitve obveznega testiranja postalo nemogoče spremljati dejansko število primerov, ki naj bi sicer hitro naraščalo.

Po besedah kitajskih epidemiologov se država trenutno spopada s prvim od treh pričakovanih valov okužb to zimo. Številni se bojijo, da porasta okužb ne bo mogoče obvladati, saj na milijone Kitajcev iz ranljivih skupin, predvsem starejših, še vedno ni v celoti cepljenih, medtem ko naj bolnišnice ne bi imele dovolj sredstev za obvladovanje razmer.