V državi primanjkuje postelj za covidne bolnike. Foto: Reuters
V državi primanjkuje postelj za covidne bolnike. Foto: Reuters

V časopisu, ki ga v Čingdau izdaja vladajoča komunistična partija, so navedli izjavo strokovnjaka, da dnevno naštejejo od 490.000 do 530.000 novih okužb. Čingdao je obalno mesto na vzhodu države. "Čingdao je v obdobju hitrega širjenja okužb, vrh okužb se šele približuje," je dejal Bo Tao in dodal, da se bo število okužb po napovedih ta konec tedna dvignilo še za deset odstotkov.

Te številke se ne skladajo z uradno statistiko na ravni države, ki jo zagotavlja kitajska komisija za nacionalno zdravje. Ta je sporočila, da so bile v petek v celotni državi le 4103 nove okužbe, zaradi covida-19 pa ni umrl nihče. Po njihovih podatkih je bilo v provinci Šandong, v kateri leži tudi Čingdao, v petek le 31 novookuženih, poroča Guardian.

Kitajska bo novo leto preživela v znamenju covida-19. Foto: Reuters
Kitajska bo novo leto preživela v znamenju covida-19. Foto: Reuters

Spomnimo, Kitajska je ta mesec na hitro ukinila zasledovanje t. i. ničelne tolerance do covida, zatem pa je državo preplavil val okužb, na katerega bolnišnice niso bile ustrezno pripravljene. Primanjkuje tudi zdravil, mrtvašnice pa ne zmorejo zagotoviti pogrebov vseh umrlih.

"Smiselno in nadzorovano" sproščanje

A kitajski mediji, nad katerimi bedi tamkajšnja vlada, v veliki meri precej skromno pišejo o trenutnih zaostrenih razmerah. Prav nasprotno, poudarjajo, da je hitra sprememba protikoronskih ukrepov "smiselna in nadzorovana". Tako tudi ni uradnih podatkov o obolelih, ki se zaradi covida-19 zdravijo v bolnišnicah.

Oblasti v vzhodni provinci DžIangši so v petek dejale, da predvidevajo, da se bo marca s koronavirusom okužilo 80 odstotkov ljudi, kar je okoli 36 milijonov prebivalcev. V zadnjih dveh tednih pa so v bolnišnice sprejeli 18.000 covidnih bolnikov. Med njimi jih 500 potrebuje intenzivno nego, nihče pa ni umrl, dodaja Guardian.