Kitajske oblasti bodo preverjale identitete več sto milijonov uporabnikov medmrežja v državi. Foto: Reuters
Kitajske oblasti bodo preverjale identitete več sto milijonov uporabnikov medmrežja v državi. Foto: Reuters

Novo zakonodajo so na Kitajskem napovedali septembra, v veljavo pa stopa danes. Kitajska vlada si že od leta 2013 prizadeva za registracijo uporabnikov mobilnih telefonov z njihovim pravim imenom, kar pomeni, da so telefonske številke povezane z osebnimi izkaznicami.

Uradno sporočilo kitajskega ministrstva za tehnologijo navaja, da morajo mobilni operaterji uporabiti "umetno inteligenco in druga tehnična sredstva" za preverjanje identitete oseb, ki pridobijo novo telefonsko številko.

Sorodna novica Veliki kitajski brat: prva digitalna diktatura

Uporaba tehnologije prepoznavanja obrazov na Kitajskem sicer v zadnjih letih hitro napreduje, njena raba se širi od trgovin do nadzornih sistemov.

Kitajski potrošniki tehnologijo v veliki meri sprejeli

Medtem ko raziskovalci opozarjajo pred tveganji, ki jih zbiranje biometričnih podatkov pomeni za zasebnost, so kitajski potrošniki tehnologijo v veliki meri sprejeli.

Novembra lani je sicer neki kitajski profesor vložil eno prvih tožb na tem področju proti safari parku v mestu Hangzhou, ki pred vstopom zahteva skeniranje obraza. Številni Kitajci so tudi ob uvajanju zadnjih sprememb na spletnih družbenih omrežjih izrazili bojazen, da bodo njihovi biometrični podatki ukradeni ali prodani. Skrbi jih tudi zaostrovanje nadzora.