Številni protestniki so nosili zastave
Številni protestniki so nosili zastave "Vzhodnega Turkistana", kakor Ujguri imenujejo zahodno kitajsko pokrajino Sinkiang. Foto: Reuters

Vang Ji se je srečal s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem in predsednikom države Recepom Tayyipom Erdoganom. Cavusoglu je po srečanju tvitnil, da bosta Turčija in Kitajska okrepili sodelovanje na področju boja proti pandemiji covida-19 in cepiv.

Turčija je v boju s pandemijo močno odvisna od Kitajske. Naročili so več deset milijonov odmerkov kitajskega cepiva SinoVac Biotech, do zdaj so jih prejeli 15 milijonov. Turčija je v tem tednu prejela 1,4 milijona odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha, kar je sploh prva večja pošiljka nekitajskih cepiv.

Okrepljeni strahove pred deportacijo

Vang in Erdogan. Foto: Reuters
Vang in Erdogan. Foto: Reuters

Turška odvisnost od kitajskih cepiv je še okrepila strahove pred deportacijo v Turčiji živečih Ujgurov. Turčija je v zadnjih letih z odprtimi rokami sprejela na tisoče v domovini preganjanih predstavnikov kitajske muslimanske manjšine.

Državi sta nato decembra lani sprejeli "dogovor o izročanju", ki ga turški parlament še ni ratificiral. Turški zunanji minister Cavusoglu sicer trdi, da dogovor ne bo vodil v izročanje Ujgurov nazaj na Kitajsko. Označil ga je za "rutinski dogovor", kot ga ima Turčija s številnimi državami.

Cavusoglu Vangu izrazil "turško občutljivost" glede Ujgurov

Sorodna novica Turčija poziva Kitajsko, naj zapre "koncentracijska taborišča" za Ujgure

Cavusoglu je po lastnih navedbah kolegu Vangu tudi izrazil turško "občutljivost in razmišljanja" o Ujgurih na Kitajskem, ki so etnično sicer eno izmed turških ljudstev.

Kitajske oblasti so v preteklih letih v prevzgojna taborišča v pokrajini Sinkiang zaprle več kot milijon Ujgurov in pripadnikov drugih manjšin, s čimer naj bi jih želeli prisilno asimilirati. Kitajske oblasti trdijo, da so to središča za poklicno izobraževanje, v katerih naj bi izkoreninili ekstremizem in terorizem.

Evropska unija je zaradi kršenja človekovih pravic prejšnji teden uvedla prve sankcije proti Kitajski po 20 letih. Peking je odgovoril s povračilnimi sankcijami.

Ujguri protestirali z zastavami "Vzhodnega Turkistana"

Medtem se je na protestih ob obisku kitajskega ministra v Carigradu in Ankari zbralo okoli 300 Ujgurov, ki so vzklikali "Kitajska, diktator" ter "Ustavite genocid nad Ujguri, zaprite taborišča". Nekateri med njimi so nosili tudi zastave gibanja za neodvisnost Vzhodni Turkistan. S tem imenom označujejo pokrajino Sinkiang.

Turške oblasti naj bi okoli sto Ujgurom preprečile, da bi se z avtobusi iz kraja Kayseri odpravili na protest v Ankaro. Aktivist Seyit Tümtürk je za nemško tiskovno agencijo DPA dejal, da so oblasti kot razlog navedle pandemijo covida-19, kar je po njegovem mnenju "absurdni izgovor in dokazuje dolgo roko Kitajske v Turčiji".

Ujguri v Turčiji so v zadnjem času pripravili več protestov, s katerimi opozarjajo na kršitve človekovih pravic na Kitajskem. Kitajsko veleposlaništvo v Turčiji je prejšnji mesec sporočilo, da želijo Ujguri s protesti "zavesti turško ljudstvo in pokvariti odnose" med državama.