Kitajska je prejšnji teden opustila politiko ničelne tolerance do covida-19. Foto: Reuters
Kitajska je prejšnji teden opustila politiko ničelne tolerance do covida-19. Foto: Reuters

Bolnišnice na Kitajskem "doživljajo šok zaradi velikanskega vala okužb in pomanjkanja zdravstvenega osebja", je poročala kitajska poslovna revija Caixin. Le nekaj dni po sproščanju strogih omejitev so mestne oblasti v Pekingu sporočile, da je bolnišnice v mestu v enem dnevu obiskalo več kot 22.000 bolnikov, kar je 16-krat več kot pred tednom dni.

"Trend hitrega širjenja virusa v Pekingu še vedno vztraja. Število obiskov bolnišnic zaradi vročine in gripi podobnih primerov se je znatno povečalo, močno pa je naraslo tudi število klicev na urgenco," je povedal tiskovni predstavnik mestne zdravstvene komisije Li Ang.

Kitajska je danes poročala o 8626 okužbah z novim koronavirusom, vendar pa se domneva, da je številka še precej višja, tudi zaradi tega, ker testiranje za večino prebivalstva ni več obvezno.

Prejšnjo sredo je vlada v Pekingu napovedala omilitev doslej zelo strogih ukrepov, kot so zaprtja javnega življenja, množične karantene, obvezna testiranja in omejitve potovanj. Nepričakovana sprememba je številne bolnišnice ujela nepripravljene.

Številni urgentni oddelki naj bi bili prenapolnjeni, ljudje, ki iščejo pomoč, pa so pogosto prisiljeni čakati tudi do pet ali šest ur. Številne bolnišnice imajo težave z ločevanjem bolnikov s covidom od drugih bolnikov in z zaščito lastnega osebja.

"Naša bolnišnica vsak dan izvaja stroge zaščitne ukrepe, vendar je zaradi povečanega števila bolnikov stopnja okužb tudi med našim zdravstvenim osebjem visoka," je po navedbah lokalnih medijev dejal zdravnik iz bolnišnice v južni provinci Gvangdong.

Nekatere bolnišnice že sproščajo svoje varnostne protokole, ponekod so ljudi tudi opozorili, naj ne hodijo v bolnišnice, če to ni nujno potrebno. Namesto tega jih pozivajo, naj se zdravijo doma z zdravili proti gripi. V številnih lekarnah so zdravila proti prehladu in vročini ter hitri testi razprodani.

Vodilni kitajski epidemiologi napovedujejo, da bo val okužb dosegel vrhunec v enem mesecu. Strokovnjaki se bojijo, da bo še posebej prizadel starejše ljudi, ki se zaradi strahu pred stranskimi učinki niso cepili. Doslej je bilo namreč na Kitajskem cepljenih le 40 odstotkov ljudi, starejših od 80 let.